Mozaik

Zölden épülhet újjá a Notre-Dame székesegyház

Üvegházzal és méhészettel a tetején tervezik a részben leégett Notre-Dame újjáépítését, írja az Inhabitat.

A pusztító tűzvészt követően a Notre-Dame fából készült tetőszerkezete és ikonikus központi tornyának megsemmisülése után az építészek a világ minden tájáról különféle elképzelésekkel és ötletekkel rukkoltak elő a Párizs szimbólumaként jól ismert székesegyház újjáépítésére.

Az egyik ilyen építészeti cég a párizsi székhelyű Studio NAB, amely a 13. századi templom korszerűsítésének tervével hívta fel magára a figyelmet: óriási üvegházat hozna létre az egykori tetőn jókora méhészettel, oktatási célzattal is.

Studio NAB

A „Zölden mindannyiunkért” elnevezésű dizájntervezet Edouard Philippe francia miniszterelnök azon reményeire épül, miszerint a székesegyház újjáépítése során alkalmazkodik majd korunk égető problémáihoz.

Ahelyett tehát, hogy egyszerűen visszaállítanák a Notre Dame-ot a korábbi állapotába, a Studio NAB javaslata az, hogy új anyagokból hozzák létre az épület egykori körvonalait.

Studio NAB

A korábbi faszerkezetet az új tető és torony építése során aranyra festett acéllemez váltaná fel, hatalmas üvegtáblákkal. A tetőtéri üvegház a városi mezőgazdaságot, kertművelést és permakultúrát képviselné.Az élet védelme, a biológiai sokféleség megőrzése, a lelkiismeretesség társadalmi szintű bemutatása történik ebben a projektben, hűen Franciaország és az egyház értékeihez.

A Notre-Dame tűzvészét túlélő, az alsó tetőszerkezetben élő mintegy 200 ezer méh inspirálta a Studio NAB építészeit, hogy egy üvegfalú méhészetet alakítsanak ki a terveikben a központi toronyban, amely nagyobb mennyiségű méztermelésre is lehetőséget biztosít majd.

Az építészek a tető eredeti kereteinek tiszteletben tartása mellett – amelyet erdőnek neveztek el – újrahasznosított fát használnának majd az üvegházban lévő növényekhez és egyéb szerkezeti anyagokhoz.

Victor Hugo 1831-ben leírta a Notre-Dame lángolását
Ennek köszönhető, hogy a katedrális megmenekült.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik