Mozaik

Ötezer ember élelmezését biztosítja a jövő felhőkarcolója

Irodaházként és városi melegházként is funkcionál majd a svéd felhőkarcoló.

60 méter magas városi gazdaságot tartalmazó irodaházat húz fel a Plantagon nevű svéd építészeti cég, írja a Dezeen x MINI Living.

A Dezeen x Mini Living legfrissebb videója a vállalat egy olyan felhőkarcolóját mutatja be, amely függőleges gazdaságként is funkcionál majd, vagyis növényeket is szándékoznak termeszteni benne.

A World Food Building néven futó projekt jelenleg a svéd Linköping városában épül, és az előzetes tervek szerint 2020-ban készül el. A 60 méter magas épület felét irodák foglalják el, a másik felét pedig városi üvegházként használják majd.

Az épület zöld területén, vagyis ahol a növényeket termesztik, hidroponikus gazdálkodást fog folyni, vagyis a növények nem a talajból, hanem a vízből nyerik majd a szükséges tápanyagot. Ez a technika egyre népszerűbb a városi gazdálkodási szakemberek körében, mivel nem igényel nagy földterületet.

A 40 millió dolláros beruházás hosszú távon kifizetődő lesz, mivel az előzetes számítások szerint több mint 5000 lakos élelmezését lesz képes biztosítani.

A Plantagon azt mondja, az épület bemutatja a vállalat városi építészetről alkotott elképzeléseit. Agrárépítészetnek nevezik az új kezdeményezést, amely a mezőgazdaság, a technológia és az építészet fogalmát ötvözi.

Deezen

Célunk, hogy a legkisebb lábnyomon a lehető legnagyobb mennyiségű terményt állítsuk elő, úgy, hogy a megtermelt áru kiváló minősége megmaradjon. Ezáltal a termelési mód által minimalizáljuk a szállítási költségeket, a nap-, víz- és egyéb energiafelhasználást, ugyanakkor nem termelünk hulladékot

– fogalmazta meg álláspontját az építészeti cég.

Az épület északra néző oldala 17 emeletnyi irodaterületet tartalmaz, míg a lejtős üveg homlokzat lefedi a déli oldalt, hogy lehetővé tegye, hogy a mezőgazdasági területeket maximális napsugárzás érje.

Fotó: Dezeen x MINI Living

A közeli hulladékégető és biogázüzem pedig biztosítja az épület fűtését, valamint az élelmiszer-termeléshez szükséges üzemanyagot.

A Plantagon állítása szerint a nagy ipari élelmiszer-termelési rendszerek kifejlesztésére szimbiotikus megoldásokat alkalmaznak. Ezek a rendszerek a helyi hőtermelésre fordítják a felesleges hőt, a biomasszát, sőt még a szén-dioxid-kibocsátást is.

Az üvegház felesleges hőt termel és használ fel a közeli erőműből. Az üvegházi biohulladékot ezután komposztálás céljából a biogázüzembe küldik, így megvalósul az ideális energiakörforgalom.

Fotó: Dezeen x MINI Living

A Plantagon úgy véli, hogy az általában hulladéknak tekintett erőforrások újrahasznosítása kulcsfontosságú a városi gazdálkodás hosszú távú megteremtéséhez. Az ilyen típusú szimbiotikus rendszer létrehozása elengedhetetlen, hogy fenntarthatóvá tegyék a városi mezőgazdasági termelést, vagyis az ilyen típusú üvegházakat.

Zöldellő ikertornyok pompáznak Milánó betondzsungelében
A környezettudatos gondolkodás impozáns példája a "Függő Erdő".
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik