Életmód

Mellőzött lett a műanyag, hódít a textil szatyor Túrkevén

Jól tudjuk, hogy a műanyag zacskók lebomlási ideje nagyjából 500 év, és a rengeteg műanyag szemét nagyon megterheli a bolygó ökoszisztémáját.

Túrkevén régóta működik Nagy Árpádné vezetésével a Kreatív Öltögető csoport. Ezúttal pedig a műanyag zacskók áradata ellen is felvették a harcot, és csatlakoztak az országos kezdeményezéshez azzal, hogy néhány hónapja ötletes módon textilből varrnak zacskókat és bevásárló szatyrokat – írja a Szóljon.hu. 

Az ötletet és a felajánlásunkat örömmel fogadták a városban a műanyag zacskó talán legnagyobb felhasználóhelyén: a zöldségesnél. Ezzel a munkánkkal kívánunk hozzájárulni a műanyag zacskómentes bevásárlásokhoz. Valljuk, hogy a környezettudatos élet otthon kezdődik, s az egyik legalapvetőbb dolog, ahol tudunk tenni a környezetünkért, az a bevásárlás

– mondta el Nagy Árpádné, a kezdeményezés ötletgazdája.

Nem csoda, hogy mindenhol örömmel fogadták a textilből, újrahasznosított pamutból varrt táskákat, hisz ezek a szatyrok nemcsak jól illeszkednek a környezettudatos gondolkodáshoz, de esztétikusabbak és tartósabbak is a műanyag társaiknál.

Már óvodai felkérést is kapott a csoport, mégpedig, hogy tanítsák meg az anyukáknak, nagymamáknak is a táskakészítés fortélyait.

A város legnagyobb zöldségese örömmel fogadta a textil szatyrokat és zacskókat.

Nálunk valóban rengeteg műanyag zacskó fogy, s bizony van, amikor nem könnyű kiváltani ezeket

– mondta el Pálinkásné Asztalos Éva tulajdonos.

Ezért is fogadták lelkesen a varróklub felajánlását néhány héttel ezelőtt, hisz a textilszatyrok nemcsak környezetbarát megoldást kínálnak, de szépek és tartósak is. Gyorsan népszerűvé váltak a vásárlók körében, hamar szétkapkodták őket.

Az üzletvezető olyannyira megkedvelte az új táskákat, hogy fel is kért két varrónőt, készítsenek további szatyrokat a vásárlói igények kielégítésére, ingyen gyümölcsért, zöldségért cserébe. A vevők is térítésmentesen juthatnak hozzá a környezetkímélő zacskókhoz és táskákhoz a bevásárlás során.

Ha lehet, varrjuk magunknak

A „nem kell zacskó” kezdeményezés lényege, hogy aki teheti, varrjon magának otthon textilzacskókat, vagy egyéb úton-módon szerezze be a szükséges mennyiséget, és azokkal járjon bevásárolni.

Jó ajándékötlet is lehet, ha a családtagokat meglepjük egy-két szép, textilből készített táskával, nem mellékesen pedig már ezzel is sokat teszünk a környezetünkért: csökkentjük a műanyag-felhasználást.

Kiemelt fotó: pixabay.com

Beteggé teheti az embert a műanyag mikrorészecske
A műanyag nemcsak a környezetet, de az emberi szervezetet is veszélyezteti.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik