Mozaik

Kötelező iskolai tananyag lesz Olaszországban a klímaváltozás

A világon elsőként.

A világon elsőként Olaszországban lesz kötelező iskolai tananyag a klímaváltozás és a fenntartható fejlődés. A következő tanévben az olasz állami iskolákban harminchárom órában tanítják majd napjaink egyik legégetőbb kérdését és a rá adható válaszokat, írta az MTI.

A 2020/2021-es tanévtől a földrajz és a fizika tantárgyak olyan ismeretanyaggal bővülnek, amelyek rávilágítanak a fenntartható fejlődés kérdéseire

– mondta Lorenzo Fioramonti oktatásügyi miniszter, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusa.

Veszélyben a Föld, gyorsul a felmelegedés
Az emberiség kezében vannak az eszközök a globális klímakatasztrófa jóvátehetetlen következményeinek a megelőzésére.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és környezetvédelmi lobbicsoportok klímaváltozási modellje szerint Olaszország azon európai országok közé tartozik, amelyeket a legjobban érint a klímaváltozás. Az éghajlat változása komoly hatással van a mezőgazdaságra, az ország északi részén lévő gleccserek olvadnak, ami áradásokat és földcsuszamlásokat okoz.

Velence és más tengerparti városok pedig szintén egyre súlyosbodó áradásoknak vannak kitéve.

A miniszter indítványai a repülőjegyek, a műanyag termékek és a cukros ételek megadóztatásáról az olasz jobboldali ellenzék kemény ellenállásába ütköztek.

10+1 riasztó tény, hogyan teszi tönkre a klímaváltozás az emberi testet
A kutatások szerint az öt év alatti gyerekek egészségét terheli meg legjobban a klímakatasztrófa.

A támadások ellenére az új olasz kormány 2020-as költségvetésében szerepel a műanyagok és a cukros üdítők megadóztatása is. Fioramonti elmondta, hogy a közvélemény-kutatások szerint az olaszok 70-80 százaléka támogatja a cukros üdítők és a repülés megadóztatását. A miniszter szerint az ilyen célzott adóztatás lehetővé teszi a környezettudatosabb fogyasztási szokások kialakulását, egyúttal forrásokat jelenthet az iskolák, a szociális problémák megoldása vagy az adócsökkentés számára.

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik