Mozaik

Veszélyben a Föld, gyorsul a felmelegedés

Az emberiség kezében vannak az eszközök a globális klímakatasztrófa jóvátehetetlen következményeinek a megelőzésére.

Soha még ilyen gyorsan nem melegedtek a tengerek és nem olvadt a jég a Földön, olvasható az ENSZ tudományos testületének frissen megjelent tematikus jelentésében, írta az MTI.

Az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) az elmúlt évben két tematikus jelentést tett közzé: az első a mérsékeltebb, 1,5 Celsius-fokos felmelegedéssel, a második a szárazföldi klímaváltozással, a talaj, az élelmiszer-biztonság, az elsivatagosodás, az erdőgazdálkodás kérdéseivel foglalkozott, közölte a BBC hírportálja.

Ha valaki nem hinne a rémisztő grönlandi jégolvadásban, mutasd meg ezt a képet neki
A szánhúzó kutyák az addig megszokottaktól eltérően a jeges vízben lépkedtek.

Az új tanulmány azt vizsgálta, hogyan hat az emelkedő hőmérséklet a tengerekre, óceánokra, valamint a fagyott területekre, az úgynevezett krioszférára. A három jelentés közül a legfrissebb találta a legaggasztóbbnak a helyzetet.

A bolygó súlyos veszélyben van, sok irányból kap sok sebet, és ez nem az ő hibája

– nyilatkozta Jean-Pierre Gattuso, a jelentés koordinátora és vezető szerzője.

A kutatók szerint a világ óceánjai szünet nélkül melegszenek 1970 óta, a vizek eddig az utóbbi évtizedek emberi tevékenység okozta extra hőmérséklet-növekedésének több mint 90 százalékát nyelték el, 1993 óta a hőelnyelés üteme megduplázódott.

Bemutatkozott a klímaváltozás Magyarországon: kiszáradtak a szikes tavak
A klímaváltozás lassan a laikusok számára is kezdi éreztetni hatásait.

Az antarktiszi jégolvadás mértéke 2007 és 2016 között megtriplázódott a tíz évvel korábbi időszakhoz képest a globális felmelegedés miatt. Ugyanebben az időszakban Grönlandon megkétszereződött az olvadás üteme. A jelentés előrejelzése szerint a folyamat az egész évszázadban és utána is folytatódik.

Az Andok, Közép-Európa és Észak-Ázsia gleccserei a projekciók alapján 2100-ra elveszítik jégmennyiségük 80 százalékát, ha a nagy szén-dioxid-kibocsátás forgatókönyve érvényesül.

2100-ra átlagosan akár 1,1 méterrel is magasabb lehet a tengerszint. Az előző IPCC prognózisokhoz képest ez 10 centiméteres emelkedés, mivel az Antarktiszon jelenleg több jég olvad el, mint korábban.

Mindez az alacsonyabb partokon élő csaknem 700 millió ember életét befolyásolja, 2100-ra egyes szigetek valószínűleg lakhatatlanokká válnak.

Jóvátehetetlen következmények

A melegedő víz hatására megnövekszik a veszélyes időjárási események, köztük a trópusi ciklonok száma. Az árvízkárok két-háromszorosra nőhetnek, az óceánok savasodása a korallokat fenyegeti, amelyeknek 90 százaléka is eltűnhet már az átlaghőmérséklet 1,5 Celsius-fokos melegedésekor.

Számos halfajnak kell költöznie a vizek melegedésekor, a tengerből származó élelmiszerek minősége is romolhat a nagyobb higanykoncentráció és a makacs szerves szennyezések miatt. Az áram előállítását is veszélyezteti a gleccserek olvadása, mert megváltozik a vízi erőművek vízellátása.

A szibériai és észak-kanadai tartósan fagyott területek, vagyis a permafroszt hatalmas mennyiségű szén-dioxidot és metánt tárol. Ha tovább emelkedik az üvegház-hatású gázok kibocsátása, a permafroszt felszínközeli rétegeinek nagyjából 70 százaléka olvadhat fel, ez pedig akár százmilliárd tonna szén-dioxidot és metánt engedhet a levegőbe 2100-ig.

A jelentés szerint azonban a jövő még mindig az emberiség kezében van, ha gyorsan és erőteljesen korlátozza a szén-dioxid-kibocsátást, amelynek mértékét a korábbi tematikus jelentések 2030-ig 45 százalékban határoznak meg.

Kiemelt kép: Pixabay

Piros hó, savas eső, kiszáradt tavak, sárga felhők: a Föld üzeni, ébresztő!
Csokorba szedtük az évtizedek óta tartó globális éghajlatváltozás szembetűnő jeleit.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik