Mozaik

Meghökkentő számok arról, miért globális katasztrófa az Amazonas lángolása

Ezért életbevágó a tomboló erdőtűz megfékezése.

Az Amazonas-szerte tomboló erdőtüzek miatt fokozódik a globális frusztráció és nemzetközi szintűre nőtt az aggodalom, írja a Treehugger.

A hétvégi G7-csúcstalálkozó is foglalkozott az üggyel, Emmanuel Macron francia elnök bejelentette, hogy a G7-országok 20 millió dollár segítséggel hozzájárulnak a tűz megfékezéséhez.

Jair Bolsonaro brazil elnök felelőssége a kialakult és tragikus erdőtűzben kritikusai szerint már nem kérdés, hisz a farmerek bujtogatása tőle származott, miszerint szerezzenek maguknak területeket a gazdálkodásaik számára, akár erdőtüzek generálásával. A farmerek azonban nem tudták kordában tartani a meggyújtott területek égését, ez okozta a tragédiát.

Eközben Bolsonaro azt állítja, hogy Macron terve Brazíliát gyarmatként, egyfajta senki földjeként kezeli.

Az Amazonas, a Föld tüdeje majdnem kétszer olyan gyorsan ég, mint tavaly, mindenkinek össze kell fognia pártállástól függetlenül a pusztító tűz megállításáért

– jelentette ki ugyanakkor Carlos Durigan, a Vadvédelmi Társaság (Wildlife Conservation Society, WCS) igazgatója.

Csalókák az amazonasi erdőtűzről keringő legfelkapottabb fotók
Számos téves információ is napvilágot látott a természeti katasztrófáról.

Durigan számadatokkal is bizonyítja, miért rendkívüli probléma az Amazonas lángolása.

A medencében

  • 34 millió ember, beleértve 380 őslakos csoportot,
  • 2,5 millió rovarfaj,
  • 550 hüllőfaj,
  • 500 emlősfaj,
  • 2500 halfaj,
  • 1500 madárfaj,
  • és 30000-nél is több növényfaj él.

Az Amazonas folyó medencéjének ikonikus állatfajai mellett – mint a jaguár, a tapír és a rózsaszín folyami delfin – a terület a bolygó összes fajának 10–12 százalékának is élőhelyéül szolgál.

Továbbá ez a legnagyobb érintetlen erdőség a bolygón. Évente elnyeli a teljes szén-dioxid-kibocsátás egynegyedét. A bolygó tiszta levegőjének körülbelül 20 százalékát termeli, és a veszteség mértékének növekedése globális hatásokkal jár. Amikor ezek az erdők megsemmisülnek, a területen megkötött, 200 gigatonnányi szén szabadul fel, tovább fokozva a klímaválságot.

Vagyis nem a gyarmatosításról szól bármilyen segítségnyújtás, hisz az emberek és fajok millióinak közvetlen fenyegetettségét jelenti az erdőtűz, így a tét az, hogy a bolygó mindannyiunk számára életképes maradjon.

Védett övezetek és állatok ezrei pusztulnak az amazonasi erdőtűzben
Visszafordíthatatlan károsodás keletkezhet az ökoszisztémában.

Kiemelt kép: Lula SAMPAIO / AFP / Europress

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik