Mozaik

Védett övezetek és állatok ezrei pusztulnak az amazonasi erdőtűzben

Több, mint húsz százalékkal nőtt az amazonasi esőerdők irtásának sebessége tavaly augusztus óta. A sorozatos erdőtüzek tovább súlyosbítják a helyzetet.

Az idei évben rekordszámú tűzeset sújtja Brazíliát, a legutóbbi nagy kiterjedésű terület az Amazonas-medence,  amelyet létfontosságúnak tartanak a globális felmelegedés elleni küzdelemben.

A Nemzeti Űrkutatási Intézet szerint az idén  72 843 alkalommal történt riasztás az országban, amely 83% -os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Ellenőrizetlenül ezek a tüzek a védett területeket is érintik, csak ezen a héten 68 tűz történt az őslakosokkal benépesült területeken és a védett övezetekben.

2019-ben a leginkább érintett terület az Ilha Grande Nemzeti Park

Itt a tűz már 32.500 hektárt pusztított el.

A tűz kitörésének okát legtöbb esetben az erdőirtással társítják. Az Amazonas Környezetkutató Intézet  arról számolt be, hogy a tíz amazóniai térségben lévő tűzesetek nagy százaléka összefüggésbe hozható az őserdő szisztematikus pusztításával. Csak júliusban az erdők gyérítésével összefüggésbe hozható tűzesetek száma már 43 százalék volt.

A hónap folyamán számos  államban bekövetkezett tüzek számának növekedése annak a következménye, hogy az új brazil kormány lehetőséget adott a régióban való gazdasági tevékenységre, így a gazdák lendületet kaptak, és elkezdték tisztítani, égetni  a földeket.  Fő kitörési pontnak a szarvasmarhatenyésztést és a növénytermesztést látják.

A Copernicus Atmoszféra Megfigyelő Szolgálata által a Guardian számára átadott adatok szerint:

Brazília Amazonas államában az erdőtüzekből származó hő az idén minden hónapban meghaladta az átlagot.

A csúcsnapján, augusztus 15-én az ebből az állapotból a légkörbe kibocsátott energia körülbelül 700% -kal haladta meg az előző 15 év ezen időszak átlagait. Az Amazonas térségében 2 hete  tomboló tűzről  a NASA is készített felvételeket a világűrből, amelyeken a Brazíliát beborító füst látszik.

Egyelőre nehezen követhető, hogy melyik eset a mezőgazdasági termelők által elkövetett szándékos gyújtogatás, és melyik  véletlen vagy természetes. A probléma pedig nem korlátozódik Brazíliára. A szomszédos Bolíviában szintén szokatlanul nagy tüzeket tapasztalnak, amelyek állítólag 5180 négyzetkilométer erdőt pusztítottak el. Csak júliusban 1289 négyzetkilométernyi területen tűnt el az erdő, ez 66 százalékkal több mint az előző év azonos hónapjában.

Fotó: REUTERS / Bruno Kelly

Az esőerdő fontossága

  • Az esőerdőkre gyakran a bolygó tüdejeként hivatkoznak, és az Amazonas esőerdők kulcsfontosságú elemei a biodiverzitásnak és a légszennyezés csökkentésének.
  • Az Amazonas esőerdők szűrik és átalakítják  a káros anyagokat, megkötik a szén-dioxidot és oxigént bocsájtanak ki a légkörbe.
  • A WWF szerint: “trópusi esőerdők nélkül az üvegházhatás valószínűleg még erősebb lesz, és a jövőben az éghajlatváltozás még súlyosbodhat.”

Az Amazonas állatvilága

Az esőerdőben levő fajok számát csak megbecsülni lehet, mivel az erdő nagy része máig ismeretlen a felfedezők előtt. Egyes források 5-10 millióra becsülik az itt fellelhető fajok számát.  Eddig 1,4 milliót jegyeztek fel: 750 ezer rovarfajt, 40 ezer gerincest, 36 ezer mikroéletformát, 378 hüllőt. Mindemellett 2500 halfajnak és 1600 madárfajnak is otthont ad -írja a Wikipédia.

A mostani tűz októberig is eltarthat, belegondolni is szörnyű, hogy mennyi állat és növény veszíti életét és pusztul el a tűzben.

Visszafordíthatatlan károsodás keletkezhet az ökoszisztémában.

Az Amazonas őserdő jelenleg közel van ahhoz a ponthoz, ahonnan kezdve pusztulása visszafordíthatatlanná válik. Thomas Lovejoy és Carlos Nobre a Science Advances tudományos szakfolyóiratban tavaly ősszel közölt tanulmányukban megállapították, hogy ha az Amazonas esőerdő elveszíti az eredeti kiterjedésének a 20 százalékát, akkor visszafordíthatatlan károsodás keletkezik az ökoszisztémában. Mivel az elmúlt 50 évben az erdő növényvilágának már a 17 százalékát kiirtottuk, nem járunk messze a bűvös 20 százaléktól.

További frissülő hírek a témában ITT.

Címlapfotó: REUTERS / Bruno Kelly

Lenyűgözően szép természetfilm készült Európa Amazonasáról
A majdnem egymillió hektárnyi  természetvédelmi terület értékes területet kapcsol össze Európa egyik legfontosabb folyómenti ökofolyosójává.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik