Virágzó vidékünk

Európa Amazonasának hívják, és ez a hely Magyarországon van

Most már biztosak lehetünk benne, hogy nem kell messze mennünk, ha vadregényes tájra vágyunk.

Van Magyarországon egy hely, amiről egyre többször hallunk és amit egyre inkább Európa Amazonasának hívnak.  Mura–Dráva–Duna határon átnyúló bioszféra-rezervátum hazánk első, úgynevezett második generációs bioszféra-rezervátuma. A mintegy 631 hektárnyi terület az egyik legnagyobb összefüggő, érintetlen természeti terület a Duna-medencében, amely biztosítja a nagy folyóink élővilágának védelmét, és fantasztikus biológiai sokféleségét -írja a 365.reblog.hu.

Fotó: croatia.ch
Fotó: croatia.ch

Az Ausztrián, Szlovénián, Horvátországon, Magyarországon átfolyó Dráva, a Mura alsó szakasza, valamint a Dráva torkolat feletti Duna szakasz Európa ökológiailag egyik legegységesebb összefüggő folyórendszere.

4f31453639ab0-bdf9e
Fotó: amazoneofeurope.com

A terület többek között otthont ad a legnagyobb hazai rétisas-állománynak, valamint a hazánkban kizárólag a Dráva kavicszátonyain fészkelő kis csérnek.  A rezervátum kiemelten nagy értéke a stabil halállomány is.

555c94c276623-be9aa

A természeti értékek megőrzésén, védelmén túl a szakemberek nagy hangsúlyt fektetnek a fenntartható fejlődés feltételeinek megteremtésére és a vidéki lakosság életfeltételeinek javítására is.

Az „Európa Amazonasa” jelzőt vadsága miatt kapta.

Magyarországi viszonyok között a folyóknak ez a szakasza a kevésbé szabályozott folyószakaszok közé tartozik, innen ered a hízelgő „Amazonas” név.

Mindannyiunk feladata, hogy legfiatalabb rezervátumunkat megőrizzük ebben az állapotában. A jelenlegi bioszféra természetes formái csökkentik az árvízveszélyt, garantálják a jó vízminőséget, és nem utolsó sorban a hely kiváló rekreációs terület.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik