Mozaik

Hatalmas tornyokat építenek az esőerdőkben a levélvágó hangyák

Akcióban a levélvágó hangyák.

Lehetnének a hangyák ennél is csúcsabbak? Kiválóan szocializálódott lények, okosak, ráadásul számtalan csodálatos trükk van a tarsolyukban, amivel elkápráztatnak- írja a Treehugger.

Andreas Kay fényképezte és filmezte ezeket a nőstény hangyákat az ecuadori Amazonas-medence esőerdejében. Ezek a kis teremtmények szintén kiválóan prezentálják a hangyák nagyszerűségét.

Íme a videó, ami szemlélteti a ténykedésüket.

Az Atta nemzetségből származó ecuadori levélvágó  hangyák az erős alsó állkapcsukkal levágják a levelek darabkáit, és a kolónia gombakertjébe viszik

– magyarázza Andreas.

Az Atta a világ egyik legerősebb hangyafaja, gombatenyésztő hangyának is nevezik, a közép- és dél-amerikai trópusi esőerdőkben él. Húszméteres, több százezer hangya által lakott tornyokat húz fel a kolóniának az erdő árnyékos és nedves talaján. A gombatenyésztő hangyák vonulatainak igen rossz hírük van, mert időről időre a fák és bokrok levélzetét teljesen megkopasztják. A gombatelepeket táplálkozási céllal hozzák létre saját maguknak, ugyanis csak ezeket a növényeket fogyasztják.

Nem tudják megemészteni a leveleket, hanem egy speciális gombát termesztenek, amellyel táplálkoznak. A szárny nélküli munkás hangyák a nőstények. Mindegyik hangya a saját testtömegének akár az ötvenszeresét is elbírja. Ez olyan, mintha egy ember egy kisbuszt emelne a feje fölé

– lelkendezik a fotós.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

16 lenyűgöző tény a méhekről - Vigyázzunk rájuk!
Azt hittük, hogy mindent tudunk a méhekről. Tévedtünk!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik