Virágzó vidékünk

Összefogás Európa Amazonasáért

A terület valóban páratlan természeti oázis.

A WWF és a Coca-Cola egy hétéves együttműködés keretein belül a Duna vízgyűjtőterületén folyók és hozzájuk kapcsolódó élőhelyek helyreállításán dolgozik – írja a National Geographic Magyarország.

A természetvédelmi összefogás 5 országban, mintegy 53 négyzetkilométer vizes élőhely rehabilitációját és 12 millió köbméter víz megőrzését, illetve természetes állapotába történő helyreállítását célozza a kelet-közép-európai régióban.

drava3

Az ó-Dráva holtág a Dráva folyó bal partján található leghosszabb egykori folyókanyarulat. A terület része az öt országot átölelő, jövőbeni Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátumnak. A három folyó vidéke, melyet „Európa Amazonasaként” szoktak emlegetni, Ausztriától Szlovénián, Magyarországon és Horvátországon keresztül Szerbiáig terül el.

A Dráva az egyik legváltozatosabb és legjobb ökológiai állapotú folyó Magyarországon. Az egyre fogyatkozó érintetlen természetes élőhelyek egyik utolsó mentsvára, melyet az ártéri erdők, kavics és homokzátonyok, mellékágak és holtágak változatossága tesz egyedivé. A folyó és a part menti élőhelyek különleges és ritka fajoknak adnak otthont úgy mint a rétisas, a fekete gólya, a kis csér vagy a parti fecske.

Parti fecske
Parti fecske

Az Ó-Dráva holtág Barcs közelében található, a folyó bal partján. Ez a 15 kilométeres szakasz a Dráva leghosszabb magyarországi holtága, mely a folyóval már csak egy kis csatornán keresztül van összeköttetésben. A holtág egyik partja magyar, másik partja horvát terület. A Dráva folyó és az Ó-Dráva holtág közti területen egy horvát település, Križnica fekszik, magyar oldalon a holtág partján nincs település. Az Ó-Dráva LIFE+ pályázat keretében a holtág vízellátásának javítására egy vízvisszatartó mű épül majd. Ennek eredményeként a holtág vízszintje több mint egy méterrel fog emelkedni a száraz nyári hónapokban.

drava2

A tartósabb vízborítás javítani fogja a holtágban élő növény- és állatfajok élőhelyeinek állapotát, jobb feltételeket teremt megmaradásukhoz és szaporodásukhoz. A holtág menti ártéri erdő változatosságának megőrzése elengedhetetlen az egészséges élőhely állapotának fenntartásához, ezért a rehabilitációs program részeként őshonos fa- és cserjefajokat telepítenek a területre.

Ugyancsak fontos cél, hogy a helyiek szabadidős tevékenységeikhez továbbra is birtokba vehessék ezt a páratlan természeti oázist, ezért a helyi horgászegyesület részvételével megújulnak a leromlott állapotú horgászhelyek. A vízellátás növelése javítani fogja a holtág halgazdagságát, a helyreállítás ezért az Ó-Drávához látogató horgászokat is segíti, és nagyon fontos, hogy az őshonos halak várhatóan egyre nagyobb számban terjednek majd el a holtágban.

Fotók: Amazon of Europe

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik