Mozaik

Csalókák az amazonasi erdőtűzről keringő legfelkapottabb fotók

Mint arról korábban beszámoltunk, az idei évben rekordszámú tűzeset sújtja Brazíliát, a legutóbbi nagy kiterjedésű terület az Amazonas-medence,  amelyet létfontosságúnak tartanak a globális felmelegedés elleni küzdelemben. A tűzben védett övezetek és állatok ezrei pusztulnak.

Bár a közösségi média nagyban hozzájárult, hogy a természeti katasztrófa híre eljusson a világ minden pontjára, számos téves információ is napvilágot látott róla.

Nem kérdés, hogy az amazonasi esőerdő jelentős része lángokban áll, ezt erősítik meg a műholdfelvételek is, melyeken csak a hömpölygő füstöt lehet látni a fák felett, ugyanakkor a közösségi oldalakon sok esetben korábbi tűzesetekkel illusztrálják a tragédiát, írja a CNN.

Ilyen az egyik legtöbbször megosztott fotó is, amit többek közt megosztott Instagram-oldalán Jaden Smith színész is, és egymillió lájk érkezett rá. Hozzá hasonlóan Logan Paul YouTuber is ezzel a képpel próbálta felhívni az emberek figyelmét a problémára a Twitteren.

A felvételen valóban az Amazonas ég, de nem most, a fotó ugyanis több mint húsz éves, azt a Guardian készítette még 1989 júniusában.

Ezt a fotót rendszeresen felhasználják az erdőtűz illusztrálására a 9gag és az UNILAD nevű népszerű amerikai oldalak is, a bejegyzéseiket pedig több tízezren osztják meg minden alkalommal.

Leonardo DiCaprio közel négymillió lájkot gyűjtött be az Instagramon egy fotóval, de az biztosan nem a mostani katasztrófát ábrázolja, ugyanis a CNN megtalálta azt az interneten még 2018-ból.

Többen állatok maradványairól is posztolnak közösségi oldalaikon, így például Nathalie Munoz blogger is. A síró majomról ugyanakkor Indiában készült a fotó még 2016 áprilisában, a porrá égett nyulat pedig a 2018 nyarán történt kaliforniai erdőtűz idején fotózták.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik