Mozaik

Háromszorosára nőtt a kiirtott erdőterület az Amazonas vidékén

A tavalyi 597 négyzetkilométerrel szemben idén már 2255 négyzetkilométernyire nőtt a kiirtott terület nagysága.

Az Amazonas vidékén a tavalyi adatokhoz képest háromszorosára nőtt a kiirtott erdőterület nagysága a brazil nemzeti űrkutatási intézet (INPE) előzetes adatai szerint – írja az MTI.

A tavalyi 597 négyzetkilométerrel szemben idén már 2255 négyzetkilométernyire nőtt a kiirtott terület nagysága. Mint tudjuk, az Amazonas a világ legnagyobb esőerdője, a ,,világ tüdeje”, hiszen hatalmas mennyiségű szén-dioxidot nyel el.

Hazánkban is fokozott védettséget élveznek az őshonos erdők
Százéves erdeink jobb megismerése és védelme mindannyiunk közös érdeke.

Amazónia megközelítőleg fél európányi területével a Föld legnagyobb alföldje, a világ legnagyobb egybefüggő erdőségét foglalja magába. Brazília, Peru, Ecuador, Kolumbia, Venezuela, Guyana, Suriname és Francia Guyana egyes területei is az Amazonas-medencéhez tartoznak.
Amazónia kétharmada Brazíliához tartozik, a brazil főváros Brazília is a területén fekszik. A medence területén számos természetvédelmi terület található.

Az erdőirtás felgyorsulásért környezetvédők és kutatók a januárban hivatalban lépett új brazil köztársasági államfőt okolják, aki bátorítja a fakitermelést és az állattartókat a térség gazdasági fejlesztése céljából.

Bolsonaro hevesen bírálta a INPE által közzétett adatokat, pontatlannak találta őket, amik szerinte csak ártanak az ország hírnevének. Az űrügynökség és független szakértők, valamint környezetvédők azonban megvédték az adatok pontosságát.

Kiemelt kép: Wikipedia/Phil P Harris

Néhány hét alatt hárommillió facsemetét ültettek el a vasi erdőkben
A facsemeték mellett fenyőmag és makk is bőven került a talajba.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik