Életmód

Veszélyesebb lehet a ráknál is a klímaváltozás

A bolygónk belehal, ha így folytatjuk - és mi is.

A klímaváltozás fenyegető tényét senki nem tagadhatja többé, ahogy az is ismert, milyen negatív hatásai vannak a környezetünkre, a hőmérséklet változására, és ezáltal közvetve és közvetlenül is az egészségünkre. A legkritikusabban a gyerekeket, a tinédzsereket, az időseket és a betegeket érintik a drámai változások a tanulmányok szerint, de senkit nem kímélnek meg.

A klímaváltozásról készített interjút Jennifer Morgan Greenpeace-vezetővel a HVG. Még van remény, de ahhoz gyorsan kell cselekedni, írja a HVG.

A Greenpeace a világ legnagyobb független természetvédelmi és környezetvédelmi szervezete, 1971-ben alapították a kanadai Vancouverben, a központja ma Amszterdamban található. Jelenleg 45 országban rendelkezik irodával.

Jennifer Morgan, a Greenpeace nemzetközi ügyvezető igazgatója a HVG-nek adott interjújában mondta el véleményét a klímaváltozás miatt egyre sürgetőbb és elkerülhetetlen intézkedésekről.

A helyzet nem pusztán frusztráló, hanem egyenesen tragikus a klímavédelmi aktivista elmondása szerint, hisz évtizedek óta ismertek a tények világszerte kormányzati szinten is, ugyanakkor nem vették figyelembe azokat, csak most ébredeznek az emberek, amihez nagyban hozzájárult a szélsőséges időjárás kiváltotta sokk, a drámai változások.

De ez az ébredés késő lenne, ha a civilek és tudósok nem foglalkoznának évtizedek óta a jelenséggel. Az ENSZ égisze alatt futó Éghajlat-változási Kormányközi Testület pontosan kijelölte az irányt. A fosszilis energiahordozóktól búcsút kell venni, sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni az energiahatékonyságra, ezen a területen rengeteget lehetne spórolni. Le kell állítani az erdőirtást, és támogatni kell az ökológiai, azaz káros vegyszerektől mentes, természetközeli mezőgazdaságot

– mondta el Jennifer Morgan.

Fotó: Flickr/risak214

Szerinte az intézkedések megtétele nélkül nőni fog a forró napok száma, a légszennyezettség a mostaninál is rosszabb lesz, az aszályos időszakok pedig hosszabbra nyúlnak. A zöld megoldások olcsók, a hatékonyság növelésével pedig mindenki számára csökken a rezsi, és nem elhanyagolható szempont az emberek egészsége, amely nagyban függ a levegő minőségétől is. Ugyanakkor, ha a kormányok gyorsan cselekednek, még van megoldás.

Nem csak a rák halálos. Másfél fokos átlaghőmérséklet-emelkedés is százmilliók halálát jelenti. Az ENSZ jelentésében ez mind le van írva. Lehet kellemetlen, de attól még igaz: most is emberek halnak bele a klímaváltozásba

– sorolta a komoly tényeket az aktivista.

A klímaváltozás hatásait a halálos betegséghez hasonlította az interjúban, és az igazság megismerését hangsúlyozta. Az érzelmeket már nem lehet kivonni a dologból, hisz mindenki a szemtanúja lehet a nyilvánvaló következményeknek, ha például egy ciklon ezrek otthonát teszi tönkre. A kutatók modelljei ugyanakkor pontosan jelezték és jelzik a szélsőséges időjárási jelenségeket, így nem titok többé a klímaváltozás. Ám gyorsan kell cselekedni, különben már nem lesz kit és mit megvédeni.

A mezőgazdaságban át kell állni az ökológiai gazdálkodás támogatására az ipari méretű üzemek támogatása helyett, ehhez viszont politikai akarat kell, ahogy a zöld és a szociális szempontok összeegyeztetéséhez is. Csak így jöhet létre etikus és hatásos megoldás, aminek a megtalálása egyre sürgetőbb feladatunk.

Kiemelt kép: Pixabay

Nagyjából 90 kilogrammos, ellipszis alakú, tud döntéseket hozni és alkalmas nyersanyagok, fémek kutatására, és földalatti bányák feltérképezésére is, mindezt víz alatti környezetben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.