Életmód

Veszélyesebb lehet a ráknál is a klímaváltozás

A bolygónk belehal, ha így folytatjuk - és mi is.

A klímaváltozás fenyegető tényét senki nem tagadhatja többé, ahogy az is ismert, milyen negatív hatásai vannak a környezetünkre, a hőmérséklet változására, és ezáltal közvetve és közvetlenül is az egészségünkre. A legkritikusabban a gyerekeket, a tinédzsereket, az időseket és a betegeket érintik a drámai változások a tanulmányok szerint, de senkit nem kímélnek meg.

A klímaváltozásról készített interjút Jennifer Morgan Greenpeace-vezetővel a HVG. Még van remény, de ahhoz gyorsan kell cselekedni, írja a HVG.

A Greenpeace a világ legnagyobb független természetvédelmi és környezetvédelmi szervezete, 1971-ben alapították a kanadai Vancouverben, a központja ma Amszterdamban található. Jelenleg 45 országban rendelkezik irodával.

Jennifer Morgan, a Greenpeace nemzetközi ügyvezető igazgatója a HVG-nek adott interjújában mondta el véleményét a klímaváltozás miatt egyre sürgetőbb és elkerülhetetlen intézkedésekről.

A helyzet nem pusztán frusztráló, hanem egyenesen tragikus a klímavédelmi aktivista elmondása szerint, hisz évtizedek óta ismertek a tények világszerte kormányzati szinten is, ugyanakkor nem vették figyelembe azokat, csak most ébredeznek az emberek, amihez nagyban hozzájárult a szélsőséges időjárás kiváltotta sokk, a drámai változások.

De ez az ébredés késő lenne, ha a civilek és tudósok nem foglalkoznának évtizedek óta a jelenséggel. Az ENSZ égisze alatt futó Éghajlat-változási Kormányközi Testület pontosan kijelölte az irányt. A fosszilis energiahordozóktól búcsút kell venni, sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni az energiahatékonyságra, ezen a területen rengeteget lehetne spórolni. Le kell állítani az erdőirtást, és támogatni kell az ökológiai, azaz káros vegyszerektől mentes, természetközeli mezőgazdaságot

– mondta el Jennifer Morgan.

Fotó: Flickr/risak214

Szerinte az intézkedések megtétele nélkül nőni fog a forró napok száma, a légszennyezettség a mostaninál is rosszabb lesz, az aszályos időszakok pedig hosszabbra nyúlnak. A zöld megoldások olcsók, a hatékonyság növelésével pedig mindenki számára csökken a rezsi, és nem elhanyagolható szempont az emberek egészsége, amely nagyban függ a levegő minőségétől is. Ugyanakkor, ha a kormányok gyorsan cselekednek, még van megoldás.

Nem csak a rák halálos. Másfél fokos átlaghőmérséklet-emelkedés is százmilliók halálát jelenti. Az ENSZ jelentésében ez mind le van írva. Lehet kellemetlen, de attól még igaz: most is emberek halnak bele a klímaváltozásba

– sorolta a komoly tényeket az aktivista.

A klímaváltozás hatásait a halálos betegséghez hasonlította az interjúban, és az igazság megismerését hangsúlyozta. Az érzelmeket már nem lehet kivonni a dologból, hisz mindenki a szemtanúja lehet a nyilvánvaló következményeknek, ha például egy ciklon ezrek otthonát teszi tönkre. A kutatók modelljei ugyanakkor pontosan jelezték és jelzik a szélsőséges időjárási jelenségeket, így nem titok többé a klímaváltozás. Ám gyorsan kell cselekedni, különben már nem lesz kit és mit megvédeni.

A mezőgazdaságban át kell állni az ökológiai gazdálkodás támogatására az ipari méretű üzemek támogatása helyett, ehhez viszont politikai akarat kell, ahogy a zöld és a szociális szempontok összeegyeztetéséhez is. Csak így jöhet létre etikus és hatásos megoldás, aminek a megtalálása egyre sürgetőbb feladatunk.

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik