Mozaik

Nem akárhogy havazik Németországban

Alig néhány héttel a meteorológiai nyár kezdete előtt erősen havazik Németország több területén is, írja az AP hírügynökség.

Matthias Bein/dpa-Zentralbild/dpa/Europress

A Harz hegységben 700 méteres tengerszint feletti magasságban fekvő települések lakói szombaton reggel arra ébredtek, hogy hótakaró borítja a tájat. Napközben helyenként már 15 centi hó hullott, így az autóutakat elkezdték takarítani.

Photo: Bernd März/dpa/Europress

A Német Meteorológiai Szolgálat (DWD) tájékoztatása szerint a hidegfront déli irányba halad és egész nap kitart, így az Alpokban akár 20 centiméteres hóréteg is kialakulhat, mivel éjszakára fagypont alá csökken majd a hőmérséklet.

Patrick Seeger/dpa/Europress

Németországban egyébként a májusi hőmérséklet-ingadozás és a talaj menti fagy sem ritka. Ahogy itthon, úgy a népszokás szerint a nyugat-európai országban is május 11. és 15. között érkeznek a fagyosszentek, és csak ezután érdemes elkezdeni kiültetni a virágokat, elvetni a magokat.

Bernd März/dpa/Europress
Matthias Bein/dpa-Zentralbild/dpa/Europress

Az Időkép azt írja, hazánkba hétvégén a légkör magasabb rétegeibe megérkezik a sarkvidéki eredetű hideg levegő, amely olyan szintű lehűlést eredményezhet, hogy nálunk a Dunántúl magasabb pontjain, a Kőszegi-hegységben, a Bakonyban az esőcseppek mellé hó keveredhet a csapadékba vasárnap és hétfőre virradóra.

Ahol húszméteres hófalak közt közlekednek a járművek
Toyama környékén van, hogy egy éjszaka alatt 20-30 centiméter hó esik. Ilyenkor látástól vakulásig kint vannak az utakon, hogy reggel hatra már zavartalanul lehessen közlekedni.

Kiemelt kép: Bernd März/dpa/Europress

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik