Mozaik

Be kén’ jól rendezni Vácot, odazárni Bonifácot, Szerváciust és Pongrácot

Mert az már szörnyü és galád, hogy mit művel e szép család. Megszégyenít májust, tavaszt, fület és lábat megfagyaszt.

Ady Endre: Fagyosszentek című verséből való a cím és a fenti sorok. Mert ugye mától fagyosszentek van: Pongrác (május 12.), Szervác (május 13.) és Bonifác (május 14.). A népi bölcsesség szerint a fagyosszentek visszahozzák pár napra a hajnali fagyokat.

Népi megfigyelés

Annak, hogy a nép miért figyelt fel erre az időjárási jelenségre, és miért nem méltat figyelemre más hasonló időjárási érdekességeket, a magyarázata igen egyszerű. A májusi fagy igen gyakran egy esztendő termését tehette tönkre, akár országos csapás is lehetett, így érthető, hogy a földműveléssel foglalkozók külön figyelemmel fordultak a jelenség felé.

Fotó: meteogiomale.it
Fotó: meteogiomale.it

A kalendáriumok bölcsei ezért az alábbi tanácsot adták a gazdáknak: “Szervác, Pongrác, Bonifác, mind a fagyos szentök, hogy a szőlő el ne fagyjon, füstöljenek kendtök!”

A naphoz időjóslatok is kapcsolódtak: úgy tartották, ha fagyosszentekkor nagy a hideg, akkor rossz termés várható. Ha szép idő van akkor mondják: sok bort hoz a három ác, ha felhőt egyiken se látsz.

A hagyomány szerint a Krisztus utáni 3-4. században élt három szent életű férfi a keresztény hitéért halt mártírhalált, míg más források szerint a három szent azért fagyott halálra, mert ruháikat a szegényeknek adták. Egyes kutatók a fagyosszenteket magyar szenteknek nevezik.

Fotó: blog.xfree
Fotó: blog.xfree

A magyar legenda

A magyar néphit számos legendát ismer a három férfiról: ezek szerint Pongrác kánikulában, a subájában megfagyott, Szervác a Tisza közepén víz nélkül megfulladt, Bonifácot pedig agyoncsípték a szúnyogok. Mivel ezért ők haragszanak ránk, bosszút esküdtek ellenünk, és évről évre visszajárnak, hogy tönkretegyék a termést. Fagyot ráznak, letarolják a veteményt, megdermesztik a földet, sok fájdalmat okozva ezzel az embereknek. Egyes vidékeken viszont úgy vélik, hogy e rosszindulatú szentek jóságosak is tudnak lenni, ugyanis ha kisüt a nap, bő termést hoznak a szőlősgazdáknak.

Forrás: netfolk.blog.hu – Táncos Erzsébet

Címfotó: juliagingras.com

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik