Mozaik

Szén-dioxid-kibocsátás: ilyen magas értékeket még sosem mértek

A Scripps Óceánkutató Intézet tudósai arról tájékoztattak, hogy rekordszintre nőtt a szén-dioxid koncentráció a Föld légkörében, és az első alkalommal haladta meg a 415,26 ppm-et amit a hawaii Mauna Loa obszervatórium műszerei mértek a hétvégén.

A hawaii Mauna Loa obszervatórium a világ legrégebbi olyan mérőállomása, amely gyűjti, jegyzi és folyamatosan elemzi is a légkör változásával kapcsolatos adatokat.

Kritikusnak mondható, 415 ppm-es szén-dioxid-koncentrációt mért a napokban egy hawaii megfigyelőállomás. Ilyen magas értéket még soha nem mértek – írja a hvg.

A szén-dioxid az öt elsődleges üvegházhatású gáz közül a legfontosabb mind a légkörben lévő mennyiségét, mind koncentrációjának növekedését illetően. A szén-dioxid-koncentráció 2018-ban elérte a 410 ppm-et.

Fotó: pixabay.com

A tiszta levegő mintegy 0,040% (térfogatszázalék) szén-dioxidot tartalmaz, 2016-os átlaga 404 ppm volt. Ez a mennyiség az elmúlt évtizedekben jelentősen növekedett, 100 éve még mintegy 280 ppm volt mindössze. A szén-dioxid üvegházhatású gáz, amely a kutatók 97%-a szerint hozzájárul a globális felmelegedéshez.

A jelenlegi globális felmelegedés 80 százalékáért az emberi szén-dioxid-kibocsátás okolható.

A klímakutatók többsége szerint a 450 ppm-es légköri szén-dioxid-koncentráció már visszafordíthatatlan következményekkel járna az éghajlatváltozás szempontjából.

A 400 ppm-es szint átlépését is segélykiáltásként értelmeztek a kutatók, hiszen a szén-dioxid az egyik legfőbb felelőse a bolygó lassan minden részét érintő klímaváltozásnak. A 400-as határt akkor szintén a Mauna Loa szakértői osztották meg a világgal.

Az emberi tevékenységeknek köszönhetően tízszer annyi szén-dioxid kerül a légkörbe napjainkban, mint a Föld legutóbbi nagy felmelegedési korszaka, a Paleocén-Eocén Hőmérsékleti Maximum idején

– állapította meg korábban egy másik kutatás.

Jó hír lehet, hogy az ausztrál Melbourne-i Királyi Technológiai Intézet kutatói nemrég olyan eljárást fejlesztettek ki, amivel olcsón és technológiai szempontból is megvalósítható módon sikerült a légkörből kivonni a szén-dioxidot.

Ha valamelyik ismerősöd nem hisz a klímaváltozásban, mutasd meg neki ezeket a képeket
Fókuszban a klímaváltozás. Ez a neve annak a fotókiállításnak, mely jelenleg az ENSZ klímacsúcsán tekinthető meg a marokkói Marrákesben.

Kiemelt kép: pixabay.com

Olvasói sztorik