Mozaik

Hegedűn szól a globális klímaváltozás búskomor dallama

Érdemes meghallgatnunk Lucy Jones különleges zeneművét, melyet a globális felmelegedés hangjaiból komponált a tudós.
Korábban a témában:

Vonósokra komponált zeneművel vált hallgathatóvá a klímaváltozás, írta az azonnali.hu .

Lucy Jones amerikai szeizmológus négy hegedűre komponált zeneművével mutatja be, mekkora változást okozott 138 év alatt a globális éghajlatváltozás. 

Minden évhez az adott év átlag hőmérsékletének megfelelően egy hangmagasságot rendelt, majd ahogyan emelkedett, vagy csökkent a következő évek hőmérséklete úgy változtatta a hangmagasságot.

A kétezres évek elejétől szinte minden egyes évben megdőlt a korábbi melegrekord, ezért Lucy Jonesnak egyre magasabb hangokat kellett megszólaltatnia a hegedűn.

A muzikális tudósnő párhuzamot vont a zenemű végének eljátszhatatlan hangmagasságai és korunk hihetetlen hőségrekordjai között.

A zenét végighallgatva mindenki eldöntheti, milyen hangulatot áraszt a különleges zenemű, ám vidámnak semmiképp sem nevezhető a globális klímaváltozás zenéje.

Kiemelt kép: Pixabay

British broadcaster David Attenborough poses for a picture at an event to celebrate the Scott Antarctic Expedition Centenary with the launch of 'Edward Wilson's Antarctic notebooks' in London on November 17, 2011. AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS / AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS
Célba ért David Attenborough üzenete
Sir David Attenborough és a Blue Planet című sorozata hatására kevesebben használnak műanyagot az Egyesült Királyságban és az USA-ban.

Kommentek

Tiszacsege, 2018. június 11.
Tiszavirágok (Polingenia longicauda) a Tisza tiszacsegei szakaszán 2018. június 10-én. A tiszavirág és a vele rokon fajok az ipari forradalom elõtt még egész Európában elõfordultak, a szennyezések miatt azonban ma már csak a Tiszán és mellékfolyóin figyelhetõk meg. A faj védett, állományát a vízszennyezés mellett veszélyezteti a folyómeder kikövezése is.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.