Mozaik

Sokkolta a nézőket David Attenborough új sorozatának egyik jelenete

Soha nem volt annyira fontos megérteni, hogyan működik a természet világa és hogyan tudunk segíteni rajta.

Többek közt erről is beszél Sir David Attenborough világhírű természetfilmes legújabb sorozatában, amely Our Planet címen fut április 5-től a Netflixen.

Ha napjainkban a természetről beszélünk, akkor a klímaváltozás miatt a csodák mellett a veszteségeket is be kell mutatnunk. A tragikus, meghökkentő felvételeket eddig sem nélkülözték a természetfilmek, a nyolc epizódos Our Planet ugyanakkor emlékeztet, hogy az emberek, az erdőtlenítés és a globális felmelegedés komoly szerepet játszik benne, hogy az állatok veszélybe kerültek, írja a Vox.

A sorozat – és talán a természetfilmezés – legszomorúbb jelenetét a második rész utolsó perceiben láthatjuk.

Attenborough narrációja szerint több mint százezer rozmár kétségbeesetten gyűlt össze egy apró szigeten Oroszország északi részén, mert a természetes élőhelyük, a tengeri jég eltűnt a területről.

A szigeten minden egyes négyzetméter foglalt, az egytonnás állatok egymás hegyén-hátán mozgolódnak, ami esetenként harcba torkollik. Sok rozmár elmenekül a tömegből és felmásznak a sziklákra, csakhogy amikor élelemért kellene menni az óceánba, nem tudnak lemenni a parthoz.

Szívszaggató, ahogy az állatok egymás után zuhannak a mélybe, mert az éhség miatt nincs más választásuk. A szikla lábánál pedig egy idő után 200-300 rozmár teteme hevert.

Ilyen körülmények között a rozmárok saját magukra jelentenek veszélyt

– mondja Attenborough.

Sir David Attenborough: Az Édenkert nincs többé!
A 92 éves természetfilmes éles hangú kritikát fogalmazott meg a davosi Világgazdasági Fórumon.
Olvasói sztorik