Életmód
British broadcaster David Attenborough poses for a picture at an event to celebrate the Scott Antarctic Expedition Centenary with the launch of 'Edward Wilson's Antarctic notebooks' in London on November 17, 2011. AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS / AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS

Célba ért David Attenborough üzenete

Korábban a témában:

Sir David Attenborough és a Blue Planet (Kék bolygó) című sorozata hatására egyre kevesebben használnak műanyagot az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban, írta a National Geographic.

Sokkolta a nézőket David Attenborough új sorozatának egyik jelenete
Ilyen körülmények között a rozmárok saját magukra jelentenek veszélyt.

Örvendetes tény, hogy Földünkön az utóbbi évtizedekben egyre növekszik azoknak az országoknak a tábora, akik hadat üzentek a műanyagoknak. A mindennapi gyakorlatban egyrészt az előállítást kívánják visszaszorítani, másrészt a műanyag hulladékok kezelését próbálják hatékonyabbá tenni, különböző környezetvédelmi jogszabályokkal. Ezekkel az erőfeszítésekkel egy időben magánszemélyek és cégek kísérleteiről is egyre gyakrabban röppennek fel hírek a világsajtóban és a közösségi médiában.

Sir David Attenborough  Blue Planet című sorozatának 2017 októberi bemutatóját követően egy nemzetközi felmérést végeztek Nagy-Britanniában és az USA-ban, melynek eredménye még a tudósokat is meglepte. A szakemberek 4000 ember viselkedési és vásárlási szokásait mérték fel a két országban.

Az elkészült jelentés szerint Attenborough filmpremierje után az angolok és az amerikaiak 53 százaléka kezdett el kevesebb műanyagot használni, 42 százalékuknak pedig látványosan megváltoztak a vásárlási szokásaik, főként újrahasznosított termékeket vesznek.

A szakértők a jelenséget Attenborough-hatásnak nevezték el.

A jelentésből az is kiderült, hogy 2011 és 2018 között 49 százalékról 57 százalékra nőtt azok aránya, akik hajlandóak több pénzt kiadni különböző ökobarát termékért. A fenntartható fejlődést célzó erőfeszítések a fiatalok körében népszerűbbek, a kutatók ezt többek között a közösségi média térnyerésével magyarázzak.

Az Attenboroug-hatás is jelzi, hogy a fiatalabb generációk megnyerése lehet az egyik járható út a fenntartható fejlődés és egy tisztább, élhetőbb Föld megteremtéséhez.

Kiemelt kép: Kiemelt kép: Europress/AFP/Adrian Dennis

British naturalist, documentary maker, and broadcaster David Attenborough delivers a speech after receiving a Crystal Award during a ceremony ahead of the World Economic Forum (WEF) 2019 annual meeting, on January 21, 2019 in Davos, eastern Switzerland. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)
Sir David Attenborough: Az Édenkert nincs többé!
A 92 éves természetfilmes éles hangú kritikát fogalmazott meg a davosi Világgazdasági Fórumon.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.