Virágzó vidékünk

Óriás falfestmény a veszprémi alagút dísze

Bakony-Balaton Geopark/Facebook
Bakony-Balaton Geopark/Facebook
Az ötletgazdák a kezdeményezésükkel az élővilág védelmére szerették volna felhívni a figyelmet.

Különleges látványosságot varázsolt a Harmat utcát a Kittenberger Kálmán utcával összekötő ösvényen található alagútba Veszprémben a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület.

Az építmény falaira 6 méter magas és közel 9 méter hosszú festmény került, mely az egykor Veszprémet is beborító Tethys-óceán élővilágát jeleníti meg, köztük a 120 éve felfedett kavicsfogú álteknősöket, a Lóczy Lajosról elnevezett cápát, a Cholnoky Jenő nevét viselő ammoniteszt és a Hornig Károly püspök személye előtt tisztelgő Notosaurust és kagylót, írja a vehir.hu.

Kapcsolódó
Megújult a Budai-hegység legszebb erdei tisztása
Kerékpártárolókat is kialakítottak a felújítás során.

Az ötletgazdák a kezdeményezésükkel az élővilág védelmére szerették volna felhívni a figyelmet.

Ahol mi most állunk, ott egykor egy tenger terült el, benne különleges állatokkal, s bár a tenger már eltűnt, az egykori élővilág maradványai megkövesedve ma is felfedezhetők

– magyarázta Bontó László helytörténeti kutató, a projekt vezetője.

A Sintér-árok területén egyébként nemcsak óceán volt annak idején, de jó pár évezreddel később a város kőbányája is ezen a környéken kapott helyet.

A falfestményen túl, ami Zsoldos Márton természetfestő és illusztrátor keze munkáját dicséri, a környék is megszépült, valamint hamarosan egy kilenc állomásos tanösvény is létrejön. A tereprendezésben, a környék megszépítésében számos önkéntes, a Harmat utca lakói, a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör, a Honismereti Egyesület tagjai és a VEB 2023 EKF csapata is besegített.

Azért, hogy a turisták és a környéken kevésbé ismerősek biztosan megtalálják az alagutat, egy pilot projekt részeként a Dózsa György és a Harmat utca kereszteződésénél található két buszmegálló is új köntösbe bújt: az egyik a Tethys-alagútról informál, míg a másik a korábban itt működő kőbányáról. A projekt célja ezzel, hogy az EKF évre készülve informatívan bemutassa az ide érkezőknek a környék látnivalóit és érdekességeit. A  jövőben a szomszédos kis parkolóhely is megújulhat: a kis teret parkosítanák és egy 3D-s, az egykori kőbányát ábrázoló aszfaltfestményt jelenítenének meg itt.

Kapcsolódó
Veszprém megye 3 gyöngyszeme, amit mindenképpen látni kell
Tudtad, hogy Veszprém megyében van hazánk egyik legrégebbi temploma? És azt tudod-e, hol találsz a Bakonyban szélmalmot? Most mindet megmutatjuk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik