Mozaik

Közösségi térré alakultak a veszprémi lakótelep különleges bútorai

A lakótelepek a világon mindenhol mostohák, egyhangúak és szürkék, de nem kell mindenáron így lennie.

A Paradigma Ariadné Építészstúdió szervezésében, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. támogatásával öt óriási és játékos bútort helyeztek el Veszprémben, a Haszkovó úti lakótelepen azzal a céllal, hogy kiegészítsék a városrész építészeti hiányosságait, írja a veol.

A lakótelepek a világon mindenhol mostohák, egyhangúak és szürkék, de nem kell mindenáron így lennie, állítják a szervezők, ennek bizonyítására helyezték el 2019 októberében a szobrokat, vagy ha úgy tetszik, bútorokat a lakótelep öt pontján. Az elmúlt hónapokban a lakótelepen élők megszokták, megszerették, úgymond ,,belakták” a tér-bútorokat.

Fotó: Facebook/Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa

Az installációk színesben és műanyagból romokat idéznek meg, és nem céljuk megoldani a lakótelepek problémáit. Mindössze olyan találkozási pontok, amelyek beszélgetésre, játékra csábítanak.

A projekt elérte célját: a tárgyak a környezet szerves részeivé váltak, ugyanakkor szokatlan formájukkal színt vittek a paneltömbök szürkeségébe. A kopások arra engednek következtetni, hogy e „bútorokat” naponta használják, a gyerekek játszanak rajtuk, bújócskáznak bennük, a kamaszok beülnek – ez mind azt jelzi, hogy az itt élők nem műalkotásként, hanem használati tárgyként tekintenek az „arcra, a medencére, a két toronyra és a romra”.

Fotó: Facebook/Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa

Kiemelt kép: Facebook/Paradigma Ariadné Építészstúdió

Veszprém megye 3 gyöngyszeme, amit mindenképpen látni kell
Tudtad, hogy Veszprém megyében van hazánk egyik legrégebbi temploma? És azt tudod-e, hol találsz a Bakonyban szélmalmot? Most mindet megmutatjuk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik