Virágzó vidékünk

Idén is széppé varázsolhatjuk a szürke falakat

Az alapítvány kezdeményezésének célja a szürke falfelületek megszépítése.

Óvodák, iskolák, önkormányzatok és civil szervezetek is jelentkezhetnek kültéri és beltéri közösségi falfelületeik megújítására a Let’s Colour Településszépítő Egyesület pályázatán.

800 négyzetméter falfelület kifestésére elegendő festéket lehet nyerni, a pályázatokat május 10-ig várják, közölte honlapján az alapítvány.

A Let’s Colour Településszervező Egyesület pályázatain kívül is történnek dicséretes kezdeményezések, ilyen keretében szépül Salgótarján belvárosa is a „Sakkozzuk ki!” Akciócsoport idei első kezdeményezése során a város elismert iskolájához, a Bolyai János Gimnáziumhoz vezető lépcsősor megszínesítésén dolgoztak az önkéntesek április 7-én.

Einstein portréját festették a gimnázium lépcsőjére Salgótarjánban
A közösség erejével újra példaértékű látványosság született.

A Let’s colour szervezet egyébként eddig több mint 25 ezer négyzetméternyi szürke falfelületet festett át csaknem 2500 önkéntes segítségével. A projekt elindulása óta eltelt nyolc év alatt évente mintegy 40-50 pályázat érkezik az ország minden tájáról, növekvő tendenciát mutat ugyanakkor, hogy tavaly már csaknem hetvenen jelentkeztek a kiírásra.

A jelentkezéseket idén is két kategóriában várják: tízezer fő alatti és tízezer főnél többet számláló településekről. A nevezés feltétele, hogy a falfelületeket a pályázó biztosítsa.

A feltételek között szerepel az is, hogy festő képzettséggel rendelkezők, valamint 18 év alattiak nem versenyezhetnek.  És csak olyan, maximum 4 méter magas felület vehet részt a pályázatban, amelynek a lefestése nem igényel különleges szaktudást, például ipari alpinisták bevonását.

A felületnek festésre előkészített állapotban kell lennie az előre meghatározott időpontra, vagyis a nyertes pályázók helyszíni felmérését és a teendők egyeztetését követő 45 napon belül.

Fotó: Facebook / Let’s Colour Magyarország

A festéshez szükséges mennyiségű festéket, a grafikai terveket, a munka koordinálását valamint a szakértői segítséget a Let’s Colour biztosítja, az akciót pedig a közösségek önkéntesei együtt valósítják meg.

A pályázatok május 10. éjfélig tölthetők fel az egyesület honlapjára. A tervekre május 13-tól május 31-ig lehet szavazni, az eredményhirdetésre pedig június 3-án kerül sor. Az online szavazás eredményeként a kategóriák három-három legtöbb szavazatot gyűjtött pályázata jut be a döntőbe, ahol a zsűri dönt a kategóriagyőztesekről.

A nyerteseknek a festéseket augusztus 15-ig kell megvalósítaniuk.

Falfestmények, melyek mosolyt csalnak a beteg gyerekek és kisiskolások arcára
A mester több mint száz helyen örvendeztetett meg gyerekeket alkotásaival.

Kiemelt kép: Let’s Colour Magyarország/Facebook

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik