Életmód

Falfestmények, melyek mosolyt csalnak a beteg gyerekek és kisiskolások arcára

A mester több mint száz helyen örvendeztetett meg gyerekeket alkotásaival.

A székelyföldi Hargita Megye Tanácsa 2010-ben indította el Gyerekmosoly programját, melynek keretében Farkas Barna csíkszeredai reklámgrafikus mesefigurákat festett Hargita megyei óvodák, iskolák és kórházak falára.

A székelyudvarhelyi kórház gyerekosztályának falára például a Micimackó rajzfilm egy-egy jelenetét álmodta meg. A családias, baráti légkört teremtő falfestmények a szakemberek szerint a gyógyulásban is segítséget nyújthatnak.

falfestes2

A kórházban a gyerekek idegen környezetbe kerülnek. Ahogy megérkeznek, már a folyosón ismerős mesefigurákkal találkoznak, s ezzel nyomban otthonosabban érzik magukat – mondta a programról dr. Lőrincz Katalin gyermekgyógyász főorvos.

A fiatal „falfestő” többnyire a gyermekek kedvenceit alkotja meg. Legtöbbször Micimackót, fiúknak Verdával, lányoknak hercegnőkkel is kombinálva, de a magyar népmesék motívumait is kérték már tőle, sőt nindzsákat is.

falfestes1

Kézdivásárhelyen egy régies kávézóba egy utcajelenetet kértek, egy másik kávézóban pedig az épp ott ülő fiatalokat kérdezte meg a tulajdonos, hogy mit szeretnének látni a falakon. Így került a falra Madonna és Michael Jackson – nyilatkozta a lapnak Farkas Barna.

Amikor felkérik egy-egy remekmű elkészítésére, s ha mondjuk nincs kibékülve az eredeti elképzelésekkel, próbálja rávezetni a megrendelőt, hogy mi lenne a jó. Eddig mindenhol sikerült zöld ágra vergődnie, és megbirkózott a kihívásokkal.

A legnagyobb kihívások

Ezek közé tartozott A dzsungel könyve jeleneteinek megfestése, ám a legemlékezetesebb és legnehezebb munkáját Tusnádfürdőn végeztet: a tulajdonos kérésére ott az épület borospincéjét hordókkal, szőlősre „néző” vakablakokkal díszíttette, a nappaliba pedig keresztes hadjáratot festett.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik