Virágzó vidékünk

Einstein portréját festették a gimnázium lépcsőjére Salgótarjánban

Salgótarjánban nem az első városszépítő akció, melyben az összefogással példaértékű látványosságot teremtettek.

Újabb üde színfolttal bővült Salgótarján belvárosa. A „Sakkozzuk ki!” Akciócsoport idei első kezdeményezésének keretében a város elismert iskolájához, a Bolyai János Gimnáziumhoz vezető lépcsősor megszínesítésén dolgoztak az önkéntesek április 7-én.

Egy nap leforgása alatt, több mint fél száz segítő közreműködésével kapott új köntöst a 78 lépcsőfokból álló terület. Tekintettel arra, hogy a lépcsősort nap, mint nap több száz diák koptatja, a közösségi festés témája ez alkalommal a tudomány volt.

Fotó: Józsa András
Fotó: Józsa András

Az alkotás központi motívumának Albert Einstein egyik ismert portréját választották. Az arckép felrajzolásában és festésében egy fiatal salgótarjáni grafikus, Prakfalvi Anna segítkezett. Szaktudásának köszönhetően a lelkes önkéntesek – mintha egy kifestőt színeznének – könnyűszerrel alkothatták meg a fizikus arcképét. A további lépcsősorokra számos idézet került, többek között Bolyai Jánostól is.

Fotó: Józsa András
Fotó: Pakodi Beáta

A salgótarjáni egyesület már több éve népszerűsíti a közösségi festés mentén megvalósuló városszépítés fogalmát a nógrádi megyeszékhelyen. Nevükhöz köthető három szabadtéri tárlat megalkotása, de festettek már iskolában, gyermekotthonban a városlakók hatékony bevonásával.

Hitvallásunk, hogy egy-egy színes látványosság csak akkor válik igazán szerethetővé mindenki számára, ha széles rétegek vesznek részt a közös alkotás elkészítésében. Programjaink – így a legutóbbi lépcsőfestés is – bárki számára nyitottak, nincs szükség különösebb szakértelemre, pontos látványtervek és a szervezők koordinációja segíti az önkéntesek munkáját

– nyilatkozta Kelemen Tímea A “Sakkozzuk ki” akciócsoport egyik főszervezője.

Fotó: Józsa András

A vasárnapi akciót egy közönségszavazáson elért dobogós helyezésnek köszönhetően valósíthatták meg. A programot támogatta még a Sréter Ferenc Népfőiskolai Egyesület, valamint a Salgótarjáni Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda.

Ilyen volt

Fotó: Pakodi Beáta

Ilyen lett

Fotó: Józsa András

Az önkéntesek már tervezik a folytatást. A napokban további idézetek kerülnek még fel a lépcsőfokokra, a következő fél évben pedig két önálló „színes-akció” megvalósításán gondolkodnak Salgótarjánban.

50 felkiáltó üzenet került Salgótarján fáira
A gerillaakcióban minden korosztály képviseltette magát.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik