Mozaik

Így készül sokak kedvence, a nógrádi ropi

Osztrák recept alapján, 1971 óta gyártják. Sikerrel.

A gépekkel és kézzel készülő sós pálcika minden házibuli kötelező kelléke, fiúk, lányok, kicsik és nagyok egyaránt kedvelik. Az ország egész területén kapható, népszerűségét jól mutatja, hogy közel 1000-1200 tonna tészta kerül felhasználásra

Több, mint tízmilliónyi csomag évente

Az Unio Coop Zrt. tulajdonában lévő, legnagyobb múlttal rendelkező, kiváló áruk fóruma díjjal többször jutalmazott sós ropogtatni való salgótarjáni üzemében szorgos kezek gondoskodnak arról, hogy mindig legyen ropi az asztalunkon.

Fotó: concrete media

A népszerű ropogtatni valót 1971-ben,  egy osztrák recept alapján kezdte el gyártani a Salgótarján és Vidéke ÁFÉSZ. Emellett Karancslapujtőn és Karancsberényben működnek a társaság ropi üzemei, ahonnan multinacionális cégeknek, nagykereskedelmi hálózatoknak szállítanak- írja a concrete media.

Hogyan készül?

A lisztet, sót, cukrot és a margarint pontos mérés után kézzel adagolják a dagasztógépbe, ami egyszerre 20 kg tésztát dagaszt be. Ezt követően teszik hozzá a tejben felfuttatott élesztőt, aminek a tészta kelesztésében van nagy szerepe. Egy adag bedagasztása 5-10 percig tart.

Bedagasztás után a tészta műanyag kádba kerül és rövid ideig letakarva pihentetik. Ezután a megkelt tésztát a gyártógép garatjához húzzák és elindulhat a gyártás. A szükséges mennyiséget lapáttal adagolják a gépbe, amely tovább  gyúrja, formázza és megfelelő hosszúságúra vágja a szálakat.

Fotó: concrete media

Az évek óta egyedi receptúra alapján készült és bemért tészta állagát szabályozó összetevőkön túl természetesen nem hiányozhat a sókristály sem a tészta tetejéről. A 10 cm nagyságú rudacskák a sütőrácson elindulnak a kemence felé, ahol 4-5 perc alatt megsülnek.

A késztermék forrón és aranybarnán bukkan fel az alagút kemence túl végén, ahol szigorú élelmiszerbiztonsági körülményeknek megfelelően kerülnek kicsomagolásra. Ellenőrzik a hosszát, a színét, fényét, formáját és az is fontos, hogy a termék állaga roppanós legyen.

Fotó: concrete media

A pálcikák újra utaznak és szalagrendszereken jutnak el a csomagoló kezekig. Kiszereléstől függően kisebb nagyobb tasakokba, majd a kartondobozokba kerülnek és szállításig a raktárban tárolnak.

Kiemelt fotó: conrete media

Előbújik a felhők alól, és megmutatja csodáit egy város
Lenyűgöző videót készített a lokálpatrióta fotós.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik