Virágzó vidékünk

Önkénteseket dicsér a bámulatosan felújított vasúti aluljáró Salgótarjánban

Nem mindennapi ötlet, profi megvalósítással.

Mi magunk legyünk az a változás, amelyet látni szeretnénk a világban. –  Mahatma Gandhi

A fenti idézet is lehetne a jelszava a salgótarjáni “Sakkozzuk ki” akciócsoportnak, akik már több alkalommal is bizonyították a városban, hogy lendülettel és összefogással fantasztikus ügyek valósulhatnak meg. Az önszerveződő csoport 3 éve alakult azzal a céllal, hogy Salgótarjánban szervezzen közösségépítő és városszépítő programokat. Az eredeti célkitűzésük azóta sem változott:

Innovatív és kreatív megmozdulásokkal népszerűsíteni a várost, erősíteni a helyiek összefogását és példát mutatni városszépítésben.

A lelkes csapat a városszépítés mellett jó ügyeket is szolgál, és igyekszik minden akciójába bevonni a lakosságot.  A mostani tárlat az önkéntesek bevonása mellett több városi intézmény összefogásával valósult meg. Részt vett a szervezésben és a lebonyolításban a Salgótarjáni Közművelődési Nonprofit Kft., a Dornyay Béla Múzeum és a Balassi Bálint Megyei Könyvtár is. A főszereplők azonban ezúttal is a városlakók voltak, akik elképesztő lelkesedéssel kapcsolódtak mind az előkészületi munkába, mind a helyszíni megvalósításba.

Ilyen volt

 

Ilyen lett

A baráti társaságból szerveződött csoport a kezdeti padfestéstől mára már szabadtéri tárlatok készítésén fáradozik. Az elmúlt évek nagyobb akciói között kiemelkedő volt egy helyi általános iskola színesítése és az első tárlat megnyitása.

A vasúti aluljáró szépítése egy újabb állomása a kreatív “mozgalomnak”, aminek egyre több a lelkes követője.

Képgaléria

Galéria

Miklós Rea az akciócsoport egyik lelkes aktivistája a  3100.hu hírportálnak nyilatkozva elmondta, hogy bár az emberek önkéntes munkára nehezen motiválhatók, de megtalálva a megfelelő célokat, messze nem lehetetlen a városban élők bevonása.

Talán egy kicsit passzívak vagyunk, mindenki a saját teendőivel foglalkozik, már kevésbé vagyunk rávehetőek arra, hogy tágabb környezetünkért is tegyünk. Úgy gondolom ennek az egyik legmegfelelőbb módszerét találtuk meg a falfestéssel. Ez amellett, hogy nem bonyolult művelet, úgy tűnik sokaknak kifejezetten csábító tevékenység, főként annak tudatában, hogy maradandót alkotnak.

A mostani szabadtéri kiállítás is egy része, illetve folytatása az eddig megvalósult városkép színesítésének. Az előkészületekkel együtt egy több hónapos  projekt zárult, nagy sikerrel. A részvevő civilek és szervezetek újra megtapasztalhatták a közösség alkotó erejét, melyet a kiállítás köré szerveződő programok sikere is bizonyított. A kézműves foglalkozások és kreatív workshopok vidám hangulattal tették teljessé a rendezvényt, melynek megálmodója és megvalósítója Bistei Viktória volt.

Az eddig  barátságtalan és megkopott vasúti aluljáró tehát új köntösben díszít. Az önkéntesek segítségével színesedett és újjávarázsolt falfelületre 42 fotó került, melyeket Homoga József és Kovács Bodor Sándor vezette szakmai zsűri választott ki a pályázatra beérkezett 250 fotó közül.

Fotók: Facebook

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik