Mozaik

Módszeresen pusztítják az őshonos erdőket Romániában

Közös érdek Európa természeti kincsének a megmentése.

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Mi – Románia, Európa és a világ többi részének állampolgárai – komoly aggodalommal figyeljük, ahogy fokozatosan pusztulnak Románia hatalmas őshonos erdei a fakitermelések miatt

– idézi a román miniszterelnöknek címzett petíciót a you.wemove.eu weboldal.

Romániában találhatóak Skandinávián kívül Európa leghatalmasabb összefüggő őshonos erdőségei, melyek ritka és védett állatfajoknak is otthont adnak, medvéknek, farkasoknak és hiúzoknak egyaránt, ezen állatok populációi Európa-szerte itt a legnagyobbak és legegészségesebbek.

Fotó: Greenpeace

Ennek ellenére is veszélyben vannak Románia erdői, beleértve a nemzeti parkokat és a Natura 2000 területeket is. Ahelyett, hogy kiemelkedő szépségük és különleges természeti értékük okán védelem alatt állnának, a láncfűrészek és a buldózerek állandóan dolgoznak bennük, folyamatos a fakitermelés. Így pusztítják el módszeresen az őshonos erdőket.

Hozzáértők epikus méretű tragédiáról beszélnek, amely sokkal súlyosabb mértékű, mint a korábban nemzetközi felháborodást kiváltó, és az Európai Bíróság pozitív hatású beavatkozását elérő lengyelországi Bialowieża erdőben zajlott.Ez a pusztítás akkor történt és történik még ma is, amikor a román kormány éppen a soros EU-elnökségét látta el június 30-ig, tehát mindez az EU szeme előtt, a román kormány teljes körű támogatásával ment végbe.

Sürgős beavatkozásra van szükség a jogállamiság fenntartása és Románia kiemelkedő természeti örökségének védelme érdekében

– hangoztatják a petíciót kezdeményezők.

A fogalmazványt eljuttatják a román miniszterelnökhöz, és továbbítják a román környezetvédelmi miniszterhez, az EU Bizottságához és az Európai Parlamenthez.

Európa értékes természeti örökségének a megmentése sürgető és elkerülhetetlen kötelességünk, a román őserdők elpusztítása ugyanis végzetes következményekkel járna az egész kontinensre nézve.

Kiemelt kép: Pixabay

Hat hektárnyi fa esik áldozatul a kerékpárútnak Csongrád megyében
Ismét csak fairtás árán kivitelezhető a beruházás.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik