Mozaik

10+1 riasztó tény, hogyan teszi tönkre a klímaváltozás az emberi testet

A gyermekeket, a várandós nőket és az időseket veszélyezteti leginkább a klímaváltozás, ugyanakkor a globális felmelegedés káros hatása az orvostudomány minden szakterületén érzékelhető – írja Emily Holden a The Guardianben.

Az éghajlati válság miatt az emberek általánosságban is érzékenyebbé válnak, egyre súlyosbodnak a betegségek, kezdve a szezonális allergiától a szív- és tüdőbetegségig.

A kutatások szerint az eddig bevált, vényköteles gyógyszereink akár károsak is lehetnek a klímaváltozás miatt

– hangsúlyozta Aaron Bernstein gyermekorvos, aki a Harvard Egyetem Klíma-, Egészségügyi és Globális Környezetvédelmi Központjának társigazgatója.

Az extrém időjárás az egészségügyi kezelésekben is komoly fennakadásokat okozhat, problémássá teheti az ellátást a nagyobb egészségügyi intézményekben. Az Amerikai Orvosi Szövetség lapjában nemrég publikált tanulmányban például megállapították, hogy a sugárterhelés alatt álló tüdőrákban szenvedő betegek kevésbé valószínűsíthetően gyógyulnak meg, ha hurrikán vagy más természeti katasztrófák szakítják meg a kezeléseket.

Fotó: Pixabay

Renee Salas, a jelentés társszerzője, aki a Harvard orvostudományi karán tanít sürgősségi ellátást, úgy véli:

Az éghajlati válság nemcsak betegeink egészségét befolyásolja, hanem az ellátás módját és a munkavégzés képességét is.

1. Az éghajlatváltozás súlyosbítja az allergiát

A hőmérséklet emelkedésével a növények hosszabb ideig, több pollent termelnek, erősítve az allergiaszezont. A légkörben a megnövekedett széndioxid-koncentráció fokozza a növények növekedését, így erősebb a pollentermelés, ami jelenleg is az emberek mintegy 20% -ánál okoz gondot. A szén-dioxid emelkedése szintén fokozza a pollen okozta allergiás reakciókat.

2. Megnő a koraszülések száma

A várandós nők érzékenyebbek a hőre és a légszennyezésre, amelyet az éghajlatváltozás csak súlyosbít. A hőhullámok egyértelműen koraszülésekhez vezethetnek, a légszennyeződés pedig megbetegítheti a csecsemőket már magzati korban is.

A fejlődő világban a várandós emberek élelmiszer- és vízhiánytól is szenvedhetnek. A rovarok által terjesztett betegségek – például a szúnyogok által terjesztett Zika-vírus – szintén veszélyeztetik a magzat fejlődését.

3. Tönkreteszi a tüdőt és a szívet

Az intenzívebb erdőtüzek veszélyes füstöt bocsátanak a levegőbe. A melegebb napok további szmogot eredményeznek. A hőmérséklet emelkedésével a levegő szennyezettsége  rosszabbá válik, ez a szívnek és a tüdőnek is egyaránt stresszt okoz. A klímakatasztrófát okozó fosszilis üzemanyagok egyre több embert juttatnak kórházba.

Az egyik amerikai tüdőgyógyászattal foglalkozó egyesület (ALA) szerint a szmog úgy hat a tüdőre, mint amikor a Nap leégeti a bőrünket – ez pedig asztmás rohamot válthat ki.

Fotó: Pixabay

4. Veszélyezteti a gyermekek egészségét

Renée Salas szerint az öt év alatti gyerekek egészségét terheli meg legjobban a klímakatasztrófa. A tanulmány Samantha Ahdoot, egy virginiai gyerekorvos példáját hozza, aki egyre több olyan családdal találkozott az utóbbi időben, akik az időjárás által okozott környezeti katasztrófák miatt költöztek el eredeti lakóhelyükről.

5. Kiszáradás és veseproblémák

A forró napok könnyen kiszárítják a szervezetet, emellett összefüggnek a vesekő képződéssel és veseelégtelenséggel is. Az extrém időjárási jelenségek emellett megakadályozhatják a vesebetegeket abban, hogy dialízishez juthassanak.

6. Bőrbetegségek

A magasabb hőmérsékletek és az ózonréteg csökkenése növelik a bőrrák kockázatát. Ugyanazok a hűtőközegek és gázok, amelyek károsítják az ózonréteget, hozzájárulnak az éghajlatváltozáshoz.

7. Emésztőrendszeri betegségek

A szélsőséges esők szennyezhetik az ivóvizet. A magasabb hőmérsékleten elszaporodnak az ártalmas algák is, amik  emésztőrendszeri problémákat okozhatnak. De könnyebben terjednek például olyan emésztőrendszeri megbetegedések is, mint a szalmonella.

8. Fertőző betegségek növekedése

A változó klíma lehetővé teszik, hogy egyes rovarok tovább terjedjenek, terjeszkedjen a malária, a dengue, a Lyme-kór és a Nyugat-Nílus vírusa.

9. Mentális betegségek növekedése

Az Amerikai Pszichológiai Szövetség 69 oldalas útmutatót készített arról, hogy az éghajlatváltozás miként idézhet elő stresszt, depressziót és szorongást. A szélsőséges meleg miatt általánosan nő az emberekben az agresszió is, az éghajlati válság világszerte erőszakos konfliktusokkal és a kényszervándorlással jár.

10. Neurológiai betegség

A klímakatasztrófa növeli a stroke kockázatát. A szénégetés során higany is keletkezik – ez neurotoxin a magzatok számára. A szúnyogok és kullancsok által terjesztett betegségek növelik az idegrendszeri problémák esélyét.

10+1 Tápanyaghiány

A szén-dioxid-kibocsátás növekedése csökkenti az élelmiszer-növények tápanyag-sűrűségét, csökkenti a növényi fehérje, cink és vas szintjét, és további tápanyaghiányhoz vezet. Az élelmiszer-ellátást akadályozzák az éghajlatváltozáshoz kapcsolódó problémák: az aszály, ami tovább növeli Földünkön  a társadalmi instabilitást és az egyenlőtlenséget.

Címlapkép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik