Kertünk-Portánk

40 ezer méh szállta meg egy egri társasház kertjét

Facebook/Agria Tv Bt
Facebook/Agria Tv Bt
Hatalmas volt a méhraj, közel négy és fél kilót nyomott.

Egy egri társasház udvarán egy méhraj telepedett egy tuja alsó ágára, ami a befogást végző szakembereknek annyiból jó hír volt, hogy létra nélkül elérték őket, viszont így az udvaron játszó gyerekekre akár veszélyt is jelenthettek volna.

Az Agria TV arról számolt be a közösségi oldalán, hogy a méheket a Darázsvadász szakemberei szállították el és egy kislány is segített a befogásban, természetesen fejtetőig beöltözve védőruhába.

 A méhrajzás ilyenkor tavasszal a méhek szaporodási ciklusa miatt természetes. A méhraj a kaptárban túlszaporodott méhek egy része, akik új helyet keresnek maguknak

– nyilatkozta a Sokszínű Vidéknek a Darázsvadász szakembere, Varró Attila méhész, aki hozzátette, hogy a raj nem támad, féltik és védik a méhkirálynőt, de csak vészhelyzetben védekeznek.

A negyvenezer méh egy becslés, kutatók számolták ki, hogy egy kiló méh nagyjából tízezer darab rovart jelent. Ez a raj hatalmas, négy és fél kiló volt. Azért kell ilyenkor befogni őket, nehogy beköltözzenek egy kéménybe, vagy egy lakóház tetőszerkezetébe

– emelte ki a szakember.

A méhek most egy elkülönített, idei rajoknak fenttartott (karantén) telephelyen kapnak egy saját kaptárt, aztán ha egészségesek, jövőre már termelő méhcsaládként mézet gyűjthenek.

Kapcsolódó
Szükség esetén puszta kézzel nyúl a méhraj közé elhivatott megmentőjük
A méhek, darazsak gyűjtögetés közben nem támadnak, ha azonban beköltözik egy család a házunkba, mindenképpen szakembert kell hívni.
Olvasói sztorik