Virágzik a rétek legkecsesebb vadvirága, az Anna királyné csipkéje

A páratlanul szép vadmuroknak létezik mérgező párja, a bürök. Gyűjtésüknél legyünk figyelmesek.

A vadmurok (Daucus carota) a zellerfélék családjának egyik jeles képviselője. Őshazája ugyan Ázsiában van, de ma már Európa-szerte elterjedt. Főleg réteken, árokpartokon és útszéli gyomtársulásokban találkozhatunk vele.  Méhfészekként vagy madárfészekvirágként is ismerik, mert a szárak felfelé görbülnek, és csésze alakú kosarat alkotnak, amely úgy néz ki, mint egy fészek, miközben virágai érnek és magokat érlelnek.

unplash

pixabay

A vadmurokhoz egy érdekes legenda is kapcsolódik. A legismertebb az úgynevezett “csipkeverseny”.  Történt ugyanis, hogy az 1600-as években uralkodó Jakab angol király felesége, Anna királyné az udvarhölgyei számára egy versenyt rendezett. Arra kérte őket, hogy készítsenek olyan csipkét, mint amilyen a vadmurok virága.

Versengés közben Anna királynő egy tűvel megszúrta az ujját, kiserkenő vére pedig a vadmurok virágának közepére cseppent. Az eset óta a vadmurok középső virága a királyné kifröccsenő vérére emlékeztet. A csipkeverő versenyen senki sem bizonyult olyan tehetségesnek, hogy a vadmurok virágától szebb csipkét verjen, azonban a vadmurok virágának angol neve – Queen Anne’s Lace, vagyis Anna királyné csipkéje – azóta is ezt a legendát idézi.

unplash

Mint sok virágnak, ennek is meg van a maga egyedi szimbolikája és jelentése. Mivel az Anna királynő csipkéjében, azaz a vadmurokban  finom, csipkeszerű virágok találhatók, így szépséget szimbolizál, de sok nő a szeretet vonzásának reményében tesz ilyen virágot a fürdőjébe.

Mivel a virágot néha „püspökvirágnak” is nevezik, a biztonságot, szentélyt és a menedéket szimbolizálja. Egy másik értelmezés pedig annak köszönhető, hogy a virág, mikor magzik a madárfészekhez hasonlít, így a boldog otthon szentélyének tökéletes szimbólumává vált.

Virágai gyönyörű Fibonacci-spirálba rendeződnek, hasonlóképpen, mint például a fenyőtoboz és az ananász pikkelyei, a napraforgó magjai, a málna szemei, a karfiol rózsái és egyes kaktuszok tüskéi is.

etsy

A népgyógyászat sokféle betegség ellen gyógynövényként használta, leginkább tisztító teák formájában. A gyógynövénykutatók fertőtlenítőként, az emésztőrendszer megnyugtatására és vizelethajtóként alkalmazták. Mások lereszelték a vadmurok gyökerét, és olajjal keverték össze, hogy csillapítsák a helyi égési sérüléseket. A virág közepén lévő bíborvirág fogyasztása egykoron az epilepsziát gyógyította.

Vigyázzunk a vadmurok mérgező hasonmásával!

A foltos bürök nemcsak rendkívül veszélyes, de könnyen össze is téveszthető a vadmurokkal, így döntő fontosságú, hogy megtanuljuk beazonosítani a két növényt.

A foltos bürök (Conium maculatum)  Magyarország egész területén elterjedt, utak mentén, szeméttelepeken, szántóföldek szegélyein, patakpartokon általánosan előforduló, mérgező növény. A legjobb, ha kerüljük.

pixabay

Hogyan lehet megkülönböztetni? 

1. Ellenőrizzük a virágokat

Ha a növény virágzik, a virágfej biztos mutató lesz. A vadmurok virágfejei szorosan tele vannak apró fehér virággal – és néha egy sötétvörös vagy lila virággal a közepén. A virágfej is mindig csésze alakú, mint egy kifordított esernyő. A mérgező bürök is apró fehér virágokkal virágzik, de a virágfejek ritkák és töredezettek, mint az alábbi fotón is jól látszik.

2. Nézzük meg a leveleket

A vadmuroknak páfrányos levelei vannak, akárcsak a sárgarépa növényének. Ha megdörzsöljük, az illata hasonlít a sárgarépához vagy a petrezselyemhez. A mérgező bürök levelei nagyobbak,  fényesek.

3. Vizsgáljuk meg a szárakat

A vadmurok szárán finom fehér bolyhokat láthatunk,  egységes árnyalatúak, lila foltok nélkül. A  bürök szára lila foltos és sima, viaszos.

4. Ellenőrizzük a növény magasságát

A fiatal növényeknél még nem látszódik a különbség, de a nyár végén, amikor a növények érnek, jól látszódik, hogy a vadmurok sokkal kisebb, mint a mérges bürök. Ez utóbbi  az első évében csak egy nagyon dús „petrezselyemre” hasonlít, de a kellemetlen egérszaga már ekkor is figyelmeztető. A második évben 2-3 méter magasra is megnő, az üreges szára fa keménységű és szilárdságú, szőrtelen, csupasz, gyakran szürkésen hamvas.

A vadmurok kertbe is ültethető

Arra mindenképp figyeljünk, hogy ne a mérgező társa kerüljön a csokorba.

Kapcsolódó
Egyre több helyen vadvirágos Budapest: mutatjuk a helyszíneket
A biodiverzitás az élet alapja. Minél többféle növény jelenik meg, annál több faj talál élelmet vagy éppen menedéket magának.