Ginzenget már az ókori Kínában is használtak különböző egészségügyi célokra, azóta pedig kutatások bizonyítják pozitív hatásait: segít csökkenteni a fáradtságot, fokozza az agyi funkciókat, erősíti az immunrendszert, antioxidáns tulajdonságú, mérsékli a stressz káros hatásait, jótékonyan hat a szívre és az érrendszerre, javítja a szexuális funkciókat.
Számos formában kapható, kapszulaként, teaként, kivonatként, de saját magunk is termeszthetjük a kertünkben.
Erre figyeljünk a ginzeng termesztésekor
A ginzeng szereti a félárnyékos, hűvös és jól szellőző környezetet. Olyan helyet válasszunk, ahol a növény délutáni erős napfénytől védve van, ugyanakkor nem túl sötét a terület.
Humuszban gazdag, laza, jó vízelvezetésű, enyhén savas vagy semleges pH-értékű talajban érzi jól magát.
A legjobb idő az őszi vagy a tavaszi időszak, amikor a talaj hűvös és a nedvességtartalma optimális. Az apró ginzengmagokat egymástól legalább 15-20 cm távolságra, 2-5 cm mélyen vessük el.
A talaj mindig maradjon nyirkos alatta. Minél több közvetlen napfény éri, annál több nedvességre lesz szüksége. Azonban a túl sok folyadék már káros lehet.
A rendszeres trágyázás segíti a növény növekedését.
A gyomokat rendszeresen távolítsuk el mellőle, talajtakaróval is védhetjük.
A ginzengnél igen türelmesnek kell lenni, általában 3-6 évbe telik, mire a gyökerek teljesen kifejlődnek és érett állapotba kerülnek. Ha a növények megfelelő gondozást kapnak, akkor gyönyörű, piros bogyók jelzik majd a termés készültségét.
Az érett ginzenggyökerek begyűjtésére a legjobb az őszi időszak, amikor a levelei elkezdenek sárgulni és lehullani a növényről. Az érett gyökerek óvatos kiemelésénél ügyeljünk arra, hogy ne sérüljenek meg.