Kertünk-Portánk

Így kelhet új életre a konyhai hulladék

pixabay
pixabay
Egy mag, egy kis hagyma, de sokszor egy levél is elég ahhoz, hogy egy feleslegesnek gondot növényi részből új értéket termesszünk.

Manapság egyre népszerűbb a konyhai hulladék újjáélesztése. Egy mag, egy kis hagyma, de sokszor egy levél is elég ahhoz, hogy egy feleslegesnek gondot növényi részből új értéket termesszünk. Ezzel nem csak a pénztárcánknak kedvezünk, de a bolygónak is, arról nem is beszélve, hogy a lelkünket simogatja, ha végig kísérhetjük, ahogy a semmiből újat „alkotunk”. Az Otthonok&Megoldások cikke segítségével most megmutatjuk, hogy milyen növények alkalmasak az újjáélesztésre és mikre figyeljünk oda a gondozásuknál.

Mindegyik növényfajta kicsit más megközelítést igényelhet. Érdemes először tájékozódni a konkrét zöldségekről és gyümölcsről, hogy a legjobb eredményt érhessük. Azt is fontos, hogy nem minden növény alkalmas a regrowingra, éppen ezért a siker első számú kulcsa a jó választás.

pixabay

Mi lehet alkalmas a regrowingra?

  • Hagymák és más zöldségek

Bizonyos zöldségek, mint például a vöröshagyma, a zeller, a póréhagyma képesek újra nőni a gyökerükből vagy a hagymájukból. Az újhagyma levágott gyökerét se dobjuk ki, hiszen „új” újhagymát növeszthetünk belőle. Helyezzük a gyökereket egy pohárba vagy befőttesüvegbe, öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, majd tegyük napfényes helyre.

  • Fűszernövények

A petrezselyem, a bazsalikom és más fűszernövények is könnyen újranőhetnek egy kis vízben vagy egy marok földben. Ha a levágott szárakat vagy hajtásokat beáztatjuk, majd elültetjük, hamar újra szárba szökkennek. Beszerezhetjük őket ültetni való magvak formájában is, de még jobb, ha vásárolt cserepes növényeinket tenyésztjük tovább.

Áztassuk a levágott növények szárát egy magas pohár vízben, míg finom gyökereket nem kezdenek ereszteni ez általában körülbelül egy hét.

  • Saláták

Számos saláta fajta újra nő, ha a torzsáját vízbe vagy földbe helyezed. Így gyorsan friss salátát termelhetsz a konyhádban. A fejessaláta az egyik legkönnyebben újrahasznosítható növényi maradék. Miután elfogyasztottuk ízletes leveleit szendvicseinkben vagy salátaként, ne dobjuk ki a növény tövét.

Helyezzük azt vízbe úgy, hogy annak maximum kétharmadát áztassuk, és hagyjuk napfényes helyen. Alkalmanként, ha úgy látjuk, a fejessalátánk igényli, cseréljük a vizét, majd töltsük újra. Ha van elég helyünk, helyezzük kerti talajba vagy cserépbe, hogy tovább folytathassa a növekedést.

  • Gyógynövények

A koriander, a menta és más gyógynövények is újranőhetnek, ha megfelelően gondozod, majd újraülteted őket. Beszerezhetjük őket ültetni való magvak formájában is, de még jobb, ha vásárolt cserepes növényeinket tenyésztjük tovább! Áztassuk a levágott növények szárát egy magas pohár vízben, míg finom gyökereket nem kezdenek ereszteni, ez körülbelül egy hét. A csírákat eresztett növényeket átültethetjük cserépbe.

pixabay

A regrowing sikerességéhez néhány alapvető lépést érdemes figyelembe venni és követni

  • Válassz megfelelő növényrészt

Válaszd ki a növény megfelelő részét, amelyet újra szeretnél növeszteni. Ez lehet például a növény hagymája, levágott szára vagy hajtása.

  • Készítsd elő a növényi részt

Ha megvan a megfelelő növényi rész, lehet, hogy érdemes kissé bevágnod. Ez ugyanis segítheti a gyökerek növekedését.

  • Ültesd el megfelelő közegbe

A regrowinghoz megfelelő közegre van szükség. Ez lehet víz vagy talaj, attól függően, hogy milyen növénnyel dolgozol. Például a zöldhagyma vagy a bazsalikom szárát egy pohár vízben is újra lehet növeszteni, míg a salátát érdemes elültetni.

  • Megfelelő öntözés

Fontos, hogy megfelelően öntözd a növényt vagy növényrészt. Olyannyira, hogy a legtöbb esetben érdemes a kiválasztott részt egy kis időre vízbe áztatni, majd elültetés után is bőségesen öntözni.

  • Fényviszonyok

A növényeknek megfelelő fényre van szükségük a fotoszintézishez és a növekedéshez. Ebből a szempontból egy napfényes ablakpárkány a legjobb választás a regrowinghoz.

  • Türelem

A növények újjáélesztése nem mindig gyors folyamat. Néhány növény esetében hosszabb időre lehet szükség, hogy új hajtások vagy gyökerek jelenjenek meg. Légy türelmes, és kísérd végig a változásokat.

  • Gondozás

Amikor a növény elkezd új hajtásokat vagy gyökereket növeszteni, fokozott figyelmet kell fordítanod a gondozásra. Ügyelj a megfelelő öntözésre, trágyázásra és az esetleges betegségek vagy kártevők elleni védekezésre.

Környezetbarát tipp: palántázás papírgurigákkal

Az újrahasznosított papírból készült kéztörlők és vécépapírok gurigái egy ideig védelmet biztosítanak a férgektől, csigáktól zsenge palántáinknak, ha azokat szabadföldben termesztjük. A papírgurigák, ha már nem látják el funkciójukat, egyszerűen lebomlanak a nedves földben.

pixabay

Kapcsolódó
Újrahasznosítás felsőfokon: kávéstasakból strapabíró bevásárlótáska
Filléres, de sokat érő ötlet – részletes leírással.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik