Kertünk-Portánk

Benzinkutak segítenek megtalálni az elveszett kutyák gazdáit

mol
mol
A kóborló állat nagy valószínűséggel azonosítható a töltőállomáson leolvasott chip, illetve a Magyar Állatorvosi Kamara által vezetett adatbázis segítségével.

A Mol országszerte már 204, kutyachip-leolvasóval felszerelt kútján segít megtalálni az elveszett kutyák gazdáit – közölte az olajtársaság az MTI-vel.

A Mol közleménye szerint minden évben sok ezer kutya válik átmenetileg vagy tartósan gazdátlanná a petárdák és a tűzijátékok kiváltotta menekülésük miatt, ám a segítség az ország több száz pontján most is rendelkezésre áll: az ünnepnapokon is nyitva tartó Mol töltőállomások ingyenes chipleolvasással teszik könnyebbé az elkóborolt ebek hazatalálását.

A kóborló állat nagy valószínűséggel azonosítható a töltőállomáson leolvasott chip, illetve a Magyar Állatorvosi Kamara által vezetett adatbázis segítségével.

Azt írták, a módszer hatékonyságát jelzi, hogy a tavaly és idén is ezres nagyságrendű (2022-ben mintegy 2200, 2023-ban nagyjából 1500) bajba került kutya hazatalálásában nyújtottak segítséget a töltőállomások dolgozói.

A 204, chipleolvasóval felszerelt töltőállomást jellegzetes, kutyás matrica jelöli a bejárati ajtón, online pedig a Mol töltőállomás-keresőn, a MOL MOVE applikációban, illetve a Vigyél Haza Alapítvány KUTYAKERESŐ alkalmazásában lehet megkeresni őket.

Magyarországon 2013 óta kötelező minden 4 hónaposnál idősebb kutya mikrochipes megjelölése, melynek során egy rizsszem méretű, szövetbarát kapszulát juttatnak fájdalommentes eljárással a négylábú bőre alá. A kapszulában lévő chip egy egyedi számsort tartalmaz, amely egyértelműen azonosítja a kutyát, és a Magyar Állatorvosi Kamara által vezetett adatbázis segítségével összeköti az állatokat a gazdájukkal, lehetővé téve, hogy az elkóborolt jószág a lehető leghamarabb hazajusson. Ehhez csupán arra van szükség, hogy a megtaláló bevigye a kutyát a legközelebbi leolvasóhelyre, ahol elvégzik a leolvasást és értesítik az önkéntes állatorvost, aki kapcsolatba lép az állat gazdájával.

Kapcsolódó
100 ezernél több kutya kerül évente az utcára
Megengedhetetlen, hogy emberi hanyagságból érezni-szenvedni képes élőlények ezreit elpusztítsák.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik