Kertünk-Portánk

Ezért hullik le éretlenül a termés a gyümölcsfákról

Unsplash
Unsplash
A gyümölcsök idő előtti lehullása többféle okra vezethető vissza.

A gyümölcsfák gondozása során gyakran előfordulhat, hogy az éretlen termések lehullanak a fáról, ami sok kertész számára aggodalomra adhat okot. Ez a jelenség több tényező kombinációjának eredménye lehet, amelyek közül néhány természetes folyamat, míg mások környezeti vagy gondozási problémákra vezethetők vissza.

Az alábbiakban bemutatjuk a leggyakoribb okokat, valamint a lehetséges megoldásokat.

1. Nem megfelelő beporzás

A gyenge vagy nem megfelelő beporzás is vezethet az éretlen termések lehullásához. Ha a virágok nem kapnak elegendő pollent, a megtermékenyítés nem lesz sikeres, és a fiatal gyümölcsök lehullanak. Ennek oka a beporzó rovarok hiánya, rossz időjárás a virágzás alatt, vagy a fák túl távoli elhelyezkedése.

Megoldás: Ültessünk több fajtájú gyümölcsfát közel egymáshoz a jobb beporzás érdekében, és vonzzuk be a beporzó rovarokat virágok ültetésével vagy méhkaptárak elhelyezésével.

2. Természetes gyümölcshullás

A legtöbb gyümölcsfa, például az alma, körte és őszibarack, természetes módon megszabadul a felesleges gyümölcsök egy részétől. Általában három terméshullási időszakot lehet megkülönböztetni. Az első, úgynevezett tisztuló hullás alkalmával a nem megfelelően termékenyült terméskezdemények hullanak le. A második hullási szakasz a gyümölcsfaj érési idejétől függően tavasz végéhez közeledve vagy nyár elején, míg a harmadik pedig az érés előtti időszakra tehető. Ilyenkor a gyümölcsfa már a túlkötődés ellen védekezik, vagyis csak annyi terméskezdeményt tart fent, amennyit fel is tud nevelni a meglévő tápanyagok, levelek mennyiségével.

Megoldás: Ez a természetes ritkulás nem igényel beavatkozást. Sok esetben hasznos is, mivel segít a fának jobb minőségű gyümölcsöket termeszteni.

3. Tápanyaghiány

A tápanyaghiány, különösen a nitrogén-, foszfor- vagy káliumhiány, szintén okozhatja az éretlen gyümölcsök lehullását. A fák nem képesek megfelelően ellátni az összes gyümölcsöt tápanyaggal, ezért megszabadulnak a feleslegtől.

Megoldás: Rendszeresen trágyázzuk a fákat kiegyensúlyozott műtrágyával, amely tartalmazza a szükséges makro- és mikrotápanyagokat. A talajvizsgálat segíthet meghatározni a pontos tápanyagszükségletet.

4. Vízproblémák

Mind a túl sok, mind a túl kevés víz stresszt okozhat a fáknak, ami az éretlen gyümölcsök lehullásához vezethet.

Megoldás: Ügyeljünk arra, hogy a talaj egyenletesen nedves maradjon, de ne legyen túl vizes. A megfelelő öntözési gyakorlat és a jó vízelvezetés kulcsfontosságú.

5. Kártevők és betegségek

Különböző kártevők és betegségek, például a gyümölcsmolyok, levéltetvek, vagy gombás fertőzések szintén hozzájárulhatnak a gyümölcsök korai lehullásához.

Megoldás: Rendszeres ellenőrzés és megelőző intézkedések, például megfelelő permetezés, biológiai védekezés és higiéniai gyakorlatok alkalmazása. A fertőzött gyümölcsöket és leveleket távolítsuk el és semmisítsük meg.

6. Időjárás

A szélsőséges időjárási körülmények, mint például a fagy, erős szél vagy hirtelen hőmérsékletváltozások, szintén okozhatják az éretlen gyümölcsök lehullását.

Megoldás: Védjük a fákat a szélsőséges időjárási körülmények ellen. Fagyveszély esetén használjunk fagytakarókat, és ültessük a fákat védett helyekre.

7. Öregedés

Az idősebb fák természetes módon kevesebb gyümölcsöt termelnek, és gyakrabban hullajtják le éretlen terméseiket.

Megoldás: Rendszeres metszés és megfelelő gondozás segíthet meghosszabbítani a fák termékeny életszakaszát.

Kapcsolódó
Matuzsálemi korú gyümölcsfákat mentett meg a tényői tündérkertész
Az erdész emberfeletti munkát végez a több száz éves fákkal.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik