Kertünk-Portánk

Kánikulában “öreg hiba” lekaszálni az árokpartot

Illusztráció / Pixabay
Illusztráció / Pixabay
A fűnyírással a beporzók létét veszélyeztethetjük, és fokozzuk a hőséget.

Egy ismert természetvédő egy különösen káros gyakorlatról osztott meg videót az oldalán.

Szendőfi Balázs már nem első alkalommal hívja fel az emberek figyelmét a hazánkban elterjedt rossz beidegződésekre, most a beporzók védelmében emelte fel szavát.

A természetvédő a főváros utcáit járva az utóbbi napokban többször is felfigyelt arra, hogy a közmunkások számos helyen fűkaszákkal tevékenykednek. Balázs szerint ez a munkavégzés ilyen időjárási körülmények között teljesen értelmetlen.

Virágzásuk csúcsán, erejük teljében kaszálják le a beporzókkal teli, talajt hűtő és párolgást csökkentő gyepes területeket. Miután korábban készítettem egy kisfilmet Rézsűkaszálás a Rákos-patakon címmel, illetve magam és mellettem nyilván sok budapesti lakos hivatalos úton is nehezményezte az értelmetlen fűkaszálásokat a patakparton, pár éve sikerült elérni, hogy a rézsűt, azaz a víz melletti, meredek részt ritkábban kaszálják

– fogalmazta meg aggályait bejegyzésében a természetfilmes.

Pixabay

Szendőfi szerint elvileg csak a vízszintes rész szenvedi el az intenzív kaszálást, de az is teljesen értelmetlenül, ugyanis ennek a területnek nem az a funkciója, hogy emberek (vagy kutyák) közlekedjenek rajta. Pláne most, hogy megérkezett a 30 fok feletti kánikula, ez a felület talajt hűtő, diverz élőhelyből egy kiégett hőszigetté fog válni.

Az 5 centiméternél magasabbra hagyott fű természetes módon hűti a talajt, nem engedi kiszáradni, a fűszálak pedig nem tudnak kiégni és öntözni sem kell olyan gyakran a területet. Ezeknek a hatásoknak is köszönhető, hogy a beporzók is jobban érzik majd magukat a háborítatlan gyepen.

Szendőfi Balázsnak a témáról készített látványos filmje ITT MEGTEKINTHETŐ.

Kapcsolódó
Egy hónapig ne nyírj füvet: itt a vágatlan május kihívás!
Nagyon sokat segíthetünk így a beporzóknak.
Olvasói sztorik