Ezért lehet keserű az uborka termése

Megmutatjuk, hogyan lehet elkerülni, hogy az uborkánk keserű ízű legyen.

A  keserű uborka uborka az álcázás mestere. Úgy néz ki, mint a ropogós, enyhén édes lenne, amelyeket azonnal meg akarsz enni, de ha egyszer beleharapsz, a keserűséget lehetetlen kihagyni. A tudósok azonosították, mitől keserű az uborka és miért alakul ki ez a kellemetlen íz, írta az Agrároldal.

Sok uborka tökéletesen finom, míg mások, néha még ugyanazon a száron, keserűek. Ennek oka a cucurbitacin szerves vegyület.

A keserű  uborka gyümölcsében nagy mennyiségű cucurbitacin található. Minden uborkanövény tartalmaz cucurbitacint, de az otthoni kertekben termesztett uborkákban általában nagyon kevés a kemény vegyszer. Leginkább a szárukban, leveleikben és gyökereikben található, ahol hasznos lehet a kártevők, például az uborkabogarak elriasztásában. A Cucurbitacin stresszes termesztési körülmények között vándorol a zöldségbe. A  zöldség szárvégéről belépve a keserű vegyület nem terjedhet át az egész uborkán, ez magyarázza, hogy a  zöldség fele – a szár vége – keserű, a többi zöldség pedig tökéletesen ízletes.

Az uborka héja gyakran több keserű anyagot tartalmaz, mint a hús. A héj eltávolítása segít eltávolítani a keserű íz nagy részét is.

Válaszd ki a megfelelő fajtákat

Biztosíts sok vizet

Adj hozzá mulcsot

Vessünk uborkát 2 hetente

Kapcsolódó