Kertünk-Portánk

Valódi műalkotás Jennifer Aniston japánkertje

Chris DELMAS / AFP
Chris DELMAS / AFP
Amikor a virágok helyett a lombozatra helyezik a hangsúlyt. A tökéletes zöld harmónia.

A japánkert egyre kedveltebb kerttípussá vált az elmúlt években. Fő tervezési esztétikája az egyszerű, minimalista természeti környezet, amely reflexióra és meditációra inspirál. Az ilyen kertek jellemzői a vízesés, patak, tó,  dombok, szigetek, hidak és a természetes kövek, kőszobrok.

A nyugalom és a természet ünneplése egyesíti a japánkert elemeit

A modern japánkertekben kevés a virág és népszerűek az örökzöldek. Inkább az egyszerűségre, a visszafogottságra és a következetességre törekednek, mint a vidámságra, a látványosságra vagy az évszakok nyilvánvaló változataira. Az örökzöld lombozatot előnyben részesítik a lombos fák változó megjelenésével szemben, bár ez utóbbiakkal is gyakran  találkozhatunk egy ilyen kertben, akárcsak a kövekkel. A fákat a kertben természetes eredetükkel és növekedési szokásukkal összhangban kell elhelyezni. Díszítő és használatban lévő kutak, kőből kialakított tavak, kőlámpások és figurák, pagodák, lugasok a legjellegzetesebb kerti bútorok. Az átjárókkal és kerítésekkel dekorált terek  harmonizálják és játékossá teszik a kert természetes szépségét.

Amikor a modern élet nyüzsgése elől megnyugtató kültéri teret szeretnénk kialakítani, a választott növények kulcsfontosságúak. Bár ma már széles a választék, de bátran merítsünk inspirációt a japánkerti ötletekből. Többféle ötlet létezik, de biztosak lehetünk benne, hogy a nyugalom és a természet ünneplése egyesíti őket. Hallgassunk a megérzéseinkre.

Jennifer Aniston színésznő kertje egy valóban egy békés, tökéletesen kiegyensúlyozott japánkert

A színésznő  a 2021-ben elhunyt Marcello Villano segítségét kérte annak idején a tervezésben, a designernek hála Jen kertje valóban tökéletes lett.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Stephen Shadley (@stephenshadley) által megosztott bejegyzés

A színésznő kertjében jól látható, hogy a nyugati kertekhez képest a színpaletta visszafogott, inkább a lombozatra, mint a virágokra helyezi a hangsúlyt, jellemző a zöld ünneplése. A fákat és cserjéket a tervező előnyben részesítette. Az olyanok, mint a díszcseresznye, a cseresznye és a rododendron, mind klasszikus japán növények, amelyek színes lombozattal vagy virágokkal adják meg a magasságot, a szerkezetet és a szezonális érdeklődést. Ezeknek a növényeknek vannak olyan fajtái, amelyek nem nőnek túl nagyra, ami azt jelenti, hogy kis hely esetén is megkaphatja a megjelenést.

Egy vízi elem, például Jennifer Aniston kertjében is egy tó csodálatos kerti dekorációs ötlet, amely extra dimenziót kölcsönöz az előkertnek,  mindemellett a nyugalom érzetét kölcsönzi.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Stephen Shadley (@stephenshadley) által megosztott bejegyzés

A szín egy másik fontos szempont a japánkertben. A zöld és a barna árnyalatai, vagyis a természetben megtalálható domináns színek a csend és nyugalom érzetét kelti, elszakadva a mindennapi élet rohanó ritmusától. A színésznő otthonából való kilátás valljuk meg, több is, mint megnyugtató.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Stephen Shadley (@stephenshadley) által megosztott bejegyzés

Japánban, ha van valamiféle élénk szín a kertben, az egy növény, és bár ráirányulhat a figyelem, mégis az összharmóniát nem bontja meg. Diszkréten mutatja meg báját az azálea is.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Stephen Shadley (@stephenshadley) által megosztott bejegyzés

A történelem során a japánok igyekeztek hangsúlyozni kertjeikben a visszafogottság varázsát. A szépség annyira el van rejtve, hogy egyenként is felfedezhető, így olyan örömet nyújt a léleknek, mint amilyen a lopakodó jócselekedet. A japánkert, amely mindig is az otthon része volt, legalábbis a maga ideáljában korántsem pusztán gyönyörű helyek elrendezése. Célja, hogy kielégítse az emberi vágyat a természet iránt, és a béke, a megnyugvás biztosításával olyan elvonulást kínáljon, amelyben az ember lelki kikapcsolódásra és táplálékra lelhet.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Stephen Shadley (@stephenshadley) által megosztott bejegyzés

Jennifer Aniston otthonában mindez megvalósult.

Kapcsolódó
Kincses sziget a Bakony szívében, ahol lecsendesedhet a lélek
Egy tüneményes falu, ahol a bencések mellett az indiánok és a bakancsos turisták is otthon érzik magukat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik