Mit ültessünk az apró kertekbe, és miket ne?

A klímaváltozás miatt a párásabb, hűvösebb vidékekről származó növényeket egyre nehezebb megtartani.

A Bábolnai Gazdanapok kerekasztal beszélgetésén a talpalatnyi kertek jelentőségéről, műveléséről esett szó, ugyanis az városokban kialakított apró zöld oázisok élőbbé teszik a közvetlen környezetünket – számolt be az eseményről a Magyar Mezőgazdaság.

Még egy erkély berendezésekor is számos szempontot kell figyelembe vennünk, egyedül a talajjal nem lesz problémánk, hiszen olyan földkeveréket használunk, amire a növényeknek szükségük van. A hely fekvése, a rendelkezésre álló terület azonban határt szab a kertészkedésnek, és a növények gondozására szánt időnket is mérjük fel, mielőtt ültetni kezdünk, javasolta Megyesi Éva kerttervező. Kisebb nagyobb növénytartókban, kaspókban helyezhetjük el a növényeket, és lehetőleg változatos fajokat ültessünk.

A klímaváltozás miatt a párásabb, hűvösebb vidékekről származó növényeket egyre nehezebb megtartani, inkább a szárazságtűrő, mediterrán fajok közül válogassunk.

A városokban közösségformáló tevékenység a jellemzően önkormányzati területeken, lakótelepeken kialakított közösségi kertek művelése, mondta Rosta Gábor, aki 13 éve foglalkozik ilyen kertek létrehozásával, és idén a kilencediket indítja útjára. Ezekben 25-30 család kertészkedik hat négyzetméteres magaságyásokon és nagyobbacska közös fűszer- és gyümölcsöskertben.

Palesits Zsolt faiskolás díszítőértékkel is rendelkező szamócáról, málnáról beszélt. Arra azonban felhívta a figyelmet, hogy ha valaki elutazik otthonról a hétvégén, nem tudja kellőképp locsolni a vízigényes bogyósokat. Ezek inkább szabadföldbe való növények.

A törpe gömb koronát nevelő őszibarack-fajták érezhetik jól magukat az erkélyen, és kevesebb öntözéssel is beérik. Az előkertbe, szűk helyre oszlopos alma- és körtefajtákat, somot, törpe alanyra oltott kajszit ültethetünk.

Sok növénnyel meggyűlhet a bajunk, tette hozzá Bodor László, aki akkumulátoros kerti szerszámait mutatta be. A legkisebb teljesítményű gépcsaláddal bokrokat lehet formára nyírni, fűszegélyt igazítani, vagy a lehullott lombot összegyűjteni. Viszont hamar túlnő a kis kerteken minden bambuszféle, a borostyán és a gyakran ültetett, gyors növekedésű szilsövény. Utóbbit hetente kell nyírni, hogy ne nőjön a fejünkre.

Kapcsolódó
Csodálatos látvány a társasházak erkélyein magasba futó lilaakác
Kiskunfélegyházán kosaras emelővel metszik meg virágzás után.