6 ok, amiért sárgulhat a bonsai levele

A bonsai leveleinek sárgulása figyelmeztető jel, hogy valami nincs rendben a növény gondozásával.

A bonsai gyönyörű, de különösen érzékeny növény, amely nagyobb gondozást igényel. Amikor a levelei elkezdenek sárgulni, az sokszor egy rejtett probléma jele, amelyet mielőbb fel kell ismerni és kezelni. A sárgulás hátterében több tényező is állhat, amelyek különböző környezeti és gondozási hibákra vezethetők vissza. Ezeket foglalta össze a Hobbikert.

1. Túlöntözés

A bonsai leveleinek sárgulását gyakran a túlzott vízellátás okozza. A gyökerek nem kapnak elegendő oxigént, mert a talaj túlságosan nedves. A pangó víz a gyökerek rothadásához vezethet, ami gátolja a növényt abban, hogy a tápanyagokat felszívja. Ezért a levelek sárgulni kezdenek.

Gondoskodjunk arról, hogy a bonsai talaja jó vízelvezetésű legyen, és mindig hagyjuk a talajt enyhén kiszáradni az öntözések között. Kerüljük a pangó vizet a cserép alján.

2. Alulöntözés

A másik véglet, ha a bonsai nem kap elég vizet, ami szintén a levelek elszíneződését okozhatja. A növény kiszárad, ami a levelek vízhiányos állapotát eredményezi.

Figyeljünk arra, hogy a talaj mindig nedves legyen, de ne ázzon túl. Egy jó módszer az ujjpróba: ha a talaj felső rétege száraz, ideje öntözni.

3. Nem megfelelő fényviszonyok

A bonsai számára az optimális fényviszonyok létfontosságúak. Ha a növény túl kevés napfényt kap, a fotoszintézis folyamata lelassul, és a levelek elszíneződhetnek. A túl sok közvetlen napfény szintén káros lehet, különösen a forró nyári hónapokban.

Helyezzük a bonsait olyan helyre, ahol elegendő, de szűrt napfény éri. A legtöbb bonsaifajta a közvetett napfényt kedveli.

4. Tápanyaghiány

A bonsai kisméretű cserépben van, ezért a tápanyagok gyorsan kimerülhetnek a talajból. A nitrogén-, kálium- és foszforhiány mind hozzájárulhat a levelek sárgulásához.

Rendszeresen trágyázzuk a bonsait, különösen a növekedési időszakban (tavasszal és nyáron). Használjunk kiegyensúlyozott tápanyagot, amely kifejezetten a bonsai igényeinek megfelelő.

5. Környezeti stressz

A növény érzékeny a környezet változásaira, mint például a hőmérséklet ingadozása, a páratartalom hiánya vagy a huzat. Ezek a környezeti tényezők mind-mind stresszt okozhatnak a növény számára, ami a levelek sárgulásában nyilvánulhat meg.

Tartsuk a bonsait olyan környezetben, ahol a hőmérséklet és a páratartalom viszonylag állandó. Kerüljük a huzatos helyeket és a hirtelen hőmérséklet-változásokat.

6. Kártevők és betegségek

Bizonyos rovarok, mint például a takácsatkák vagy a pajzstetvek, valamint gombás fertőzések is hozzájárulhatnak a levelek sárgulásához. Ezek a kártevők a nedveket szívják ki a növényből, míg a betegségek gátolják a tápanyagfelvételt.

Rendszeresen ellenőrizzük a bonsait kártevők és betegségek jelei után kutatva. Fertőzést észlelésekor kezeljük a növényt megfelelő rovarölő vagy gombaölő szerrel.

Kapcsolódó
Valósággá váltak a lebegő fák, milliók csodálják
A japánok úgy gondolták, hogy továbbgondolják az apró bonsai lehetőségeit. Jól tették!