Kertünk-Portánk

Harcos növények segíthetnek a kerti kártevők elűzésében

Akinek van konyhakertje, esetleg néhány magaságyása vagy csak cserépben paradicsom, eper és egyéb haszonnövény, biztos találkozott már kártevőkkel is. Olyan rovarokkal, melyek pont azokat a növényeket fogyasztják, melyeknek mi is szeretnénk a termését a tányérunkon látni. Ha pedig tartózkodunk a vegyszeres védekezéstől, akkor nagyon hasznos lehet megismerni azokat a növényfajtákat, melyeknek jelenléte, illata, nedve taszítja a kártevőket.

A természetes védekezésre törekvő kertbarát szerencséjére szinte nincs olyan kártevő, amely ne rettenne meg valamilyen növénytől, illetve megfordítva az állítást: nincs olyan ismert és népszerű fűszer- vagy gyógynövény, erős illatú virág, amely ne segítene a nem kívánt látogatók visszatartásában.

Először röviden felsoroljuk a „hozzávalókat”, majd a tapasztalatok alapján egy kis kiemelést is végzünk.

A leggyakoribb kártevők és a növények, amiket utálnak:

  • hangyák – menta, borsmenta, gyöngymenta, fodormenta, hagymafélék, baradicskóró, abszint,
  • levéltetvek – metélőhagyma, menta, gyöngymenta, koriander, kerti székfű, fokhagyma, szarkaláb, büdöske, mustár, oregánó, petúnia, napraforgó, krizantém,
  • spárgabogár – bazsalikom, körömvirág, sarkantyúvirág (böjtfű), petrezselyem, petúnia, baradicskóró, paradicsom,
  • fekete földibolha – üröm, zsálya
  • káposztalégy – fokhagyma, büdöske, retek, zsálya, abszint üröm,
  • káposztabagolylepke – üröm, izsóp, rozmaring, zsálya, borsfű, kakukkfű (csombor),
  • sárgarépalégy – póréhagyma, fejes saláta, hagyma, rozmaring, zsálya, dohány, abszint üröm,
  • liszteske – bazsalikom, büdöske, oregano, borsmenta, kakukkfű (csombor), abszint üröm,
  • krumplibogár – gyöngymenta, koriander (cigánypetrezselyem), eukaliptusz, zöldbab, büdöske, sarkantyúvirág (böjtfű), hagyma, baradicskóró,
  • csiga, meztelencsiga – üröm, édeskömény, fokhagyma, rozmaring, zsálya.

(Szinte minden kórokozóra kiterjedő gyűjtést táblázat formájában Bálint Gazda weboldalán találnak!)

Mivel nagyon széles a skála, amiből válogathatunk a kertünkbe, hogy felvegyük a harcot a kártevők ellen, most a tapasztalati oldalról is érdeklődtünk, hiszen képtelenség lenne az össze hatásos növénnyel teleültetni a kiskertünket. Rábai Csilla, szakképesített kertépítő, már évek óta foglalkozik kiskertek kialakításával, gondozásával és maga is sokat használja ezeket a harcos növényeket.

Praktikusan egy családi háznál szúnyogok, bögölyfélék ellen kezdené a védekezést.

Érdemes ültetni a szúnyog- és bögölyféléktől védő növényeket az ablakok alá a kertbe, virágcserépbe az ablakpárkányra, kerti tó partjára vagy a medence, jakuzzi köré. A bazsalikom és a citromillatú muskátli légy-és szúnyogriasztó hatású, így én ezeket az ablakpárkányokra helyezve, balkonládákba szoktam ültetni

– fogalmazott.

Ami pedig a veteményesünket illet a büdöske vagy bársonyvirág igazi jolly joker. A molytetvek, drótférgek és fonalférgek ellen védekezhetünk úgy, hogy a zöldség- és gyümölcsfélék mellé büdöskét ültetünk. Csilla legtöbbször a paradcsomok és az eprek mellé szokta ültetni megelőző intézkedésként, de kifejti jótékony hatását a bogyós gyümölcsök (pl: áfonya, málna, szeder, egres, ribizli), a káposztafélék, a sárgarépa és a futóbab mellett is.

körömvirág a fonalférgek és a levéltetvek ellen hatásos. Elsősorban a burgonyafélék (burgonya, paprika, paradicsom, padlizsán) mellé ajánlja ültetni. Virágágyásokban és bogyós gyümölcsök köré ültetve is kiváló védő- és dísznövény. A fokhagyma mindamellett, hogy kiváló zöldség, a lisztharmat, a szürkepenész, a fonalféreg, a burgonyabogár, a lótücsök (lótetű), a földibolhák és a szúnyogok ellen nyújt védelmet.

A veteményeskert szélére, mint „védőkerítést” szoktam őket ültetni.

A kapor kiváló védelmet nyújt a sárgarépa-gyökértetű és a káposzta bagolylepke ellen. Távol tartja a levéltetveket a lóbabtól, továbbá elűzi a meztelen csigákat és az atkákat a veteményesből. A fehér üröm erős illatával távol tartja az egereket, a szúnyogokat, a molyokat és a csigákat. Közel egy méter magasra nő, ezért a zöldségágyások vagy a díszkertek sarkaihoz érdemes ültetni. Készíthetünk belőle permetlevet.  levéltetvek, atkák, a káposztalepke, az almamoly, a földibolhák és rozsdagombák ellen vethető be.

A permetléhez be kell áztatni egy marék leveles hajtást 3 liter vízbe 24 órára. A leszűrt léhez 9 liter kézmeleg vizet keverjünk hozzá, majd alaposan permetezzük le vele a fertőzött növényt

– javasolja Csilla.

A levendula amellett, hogy szép, illata taszítja a hangyákat, a bolhákat, a szúnyogokat, bögölyféléket, a levéltetveket, a pókokat és a molylepkéket, mindeközben odavonzza az ágyáshoz a beporzó rovarokat, méheket, pillangókat. Egy másik igazi csalinövény a sarkantyúvirág, mely védelmet nyújt a levéltetvekkel, a káposzta bagolylepkékkel, liszteskékkel és a tripszekkel szemben, de hatékonyan tartja távol a hernyókat, a csigákat és a hangyákat is.

Bors- vagy fodormenta a levéltetű, a földibolha és a káposzta-bagolylepke ellen véd. Intenzív terjeszkedése miatt inkább az ágyás szélére javaslom ültetni, hogy ne nyomja el a haszon- és dísznövényeket. A borsmenta védelmet nyújt továbbá a szúnyogok, bögölyfélék, hangyák, hernyók, molyok és pókokkal szemben is

– így Csilla, akinek borsikafű vagy más néven csombor is kerül a kertjébe, ami védi a babféléket a levéltetűtől.

Érdemes tehát a fűszernövényekkel gazdagítani a konyhakertünket, menjen oda rozmaring, kakukkfű is és bazsalikom is, nagyon jól fogják védeni a termést a kártevőktől.

Ami pedig a személyes tapasztaltunkat illeti, mióta saját házban élünk egy kis hansági faluban, már harmadik éve gondozunk egy kisebb konyhakertet, kísérletezgetünk, próbálkozunk és szerencsére azért szépen szüretelünk is.

Nálunk a tökfélék és az uborka régiója mellett van egy terebélyes levendulabokor ültetve, csak úgy zsonganak most a beporzók az illatos lila virágok körül. Eddig a cukkini körül minden rendben volt, bőségesen terem és idén már az uborka is szépen terem. A paradicsom a kiskertben és egy kerítés tövében is növekszik, ide bazsalikomot ültettünk, a konyhakerti társaikhoz pedig büdöskét és körömvirágot és ott növekszik rengeteg kapor is.

A kert közepén van egy őszibarack fa, köréje épült egy nagyobb virágos és fűszernövényes kert. Itt menta, zsája, citromfű is terebélyesedik, de sajnos a tetvek bizony ott vannak az ágvégi leveleken. Nem használunk vegyszert, csalánt áztatunk és annak a levével permetezünk, az szokott segíteni.

A tapasztalatokat összegezve pedig elmondhatjuk, hogy bizony nagyon hasznos a konyhakertbe harcos növényeket is ültetni, ha nem is védenek meg száz százalékban minden kórokozótól, érdemes velük kísérletezni. Nemcsak védik a termést, hanem vonzzák a beporzókat és még szépen is mutatnak, nekem a kedvencem a paradicsomok között sárgálló büdöske és a bazsalikom – nekem derűs, mosolygós pillanatot ad mindig az néhány perc, mikor főzéskor csak kisétálok a kerítés tövéhez és paradicsomszósz mellé tépek egy marék bazsalikomlevelet is. A hidegebb őszi hónap közeledtével pedig leszüretelem az összeset és elkészül a házi pesztó.

Kapcsolódó
Gazdag terméssel és páratlan szépséggel hálálja meg a gondoskodást Dabas legszebb konyhakertje
A fiatal pár arra törekszik, hogy birodalmuk minden talpalatnyi részét művelve, megannyi növénynek adjanak otthont.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik