Kertünk-Portánk

A bazsalikom sárgulásának 4 fő oka és kezelése

Unsplash
Unsplash
A növény még menthető, ha megtesszük a megfelelő lépéseket.

A bazsalikom az olaszos ételek közkedvelt ízesítője, legfinomabb, ha frissen adjuk az ételekhez. Ehhez célszerű otthon nevelgetni a növényt, hogy mindig kéznél legyen egy-két levél.

Ha a növény jól érzi magát, akkor üde zöld, erős levelei felfelé törekednek. Ha a levelei sárgulnak, akkor nem optimálisak a feltételek a számára.

Mire utalhat, ha besárgulnak a bazsalikom levelei?

Túlöntözés vagy vízhiány

A leggyakoribb ok, amiért a bazsalikom levelei sárgulni kezdenek, az a vízellátással kapcsolatos probléma, túl sok vagy éppen túl kevés vizet is adtunk a növénynek. Ha a növény túlöntözött, a gyökerei károsodhatnak, ami gátolhatja a megfelelő víz- és tápanyagfelvételt. Ugyanakkor, ha a növény nem kap elég vizet, a levelek is sárgulhatnak és elkezdenek hervadni.

Megoldás: Figyeljünk a talaj nedvességtartalmára és csak akkor öntözzük a bazsalikomot, ha a felső talajréteg már száraz tapintású. Az optimális öntözési gyakoriság attól függ, hogy mekkora a cserép és a növény mérete, valamint az adott környezeti feltételek. A jó vízelvezetésű talaj és a megfelelő méretű cserép segít megelőzni a túlöntözés vagy a vízhiány problémáját.

Túl alacsony hőmérséklet

A bazsalikom melegkedvelő növény, és nem tolerálja jól az alacsony hőmérsékletet. Ha a növény hideg környezetben van, akkor a levelek sárgulhatnak, és a növekedése lelassulhat.

Megoldás: Ügyeljünk arra, hogy a bazsalikomot olyan helyre tegyük, ahol napközben meleg és napos a környezet. A hűvösebb éjszakákon fontos, hogy védjük a növényt a hideg széltől és hőmérséklettől. Ha cserépben neveljük, akkor érdemes éjszakára bevinni a meleg szobába vagy védett területre.

Tápanyaghiány

Ha a bazsalikom nem kapja meg a szükséges tápanyagokat, akkor az is okozhatja a levelek sárgulását. A nitrogén, vas, magnézium és kálium hiánya különösen gyakori probléma lehet.

Megoldás: Használjunk jó minőségű növényi tápoldatot, amely tartalmazza az összes fontos tápanyagot, amire a bazsalikomnak szüksége van. A tápoldatozást az adagolási útmutató szerint végezzük, nehogy túl- vagy alultrágyázzuk a növényt.

Betegségek vagy kártevők

A sárguló levelek mögött állhatnak különböző betegségek vagy kártevők is, mint például a levéltetvek vagy a penészgombák.

Megoldás: Ha észleljük a betegség vagy kártevők jeleit, azonnal cselekedjünk. Először is távolítsuk el a sérült leveleket. Ha szükséges, használjunk természetes rovarirtót vagy gombaölőt a probléma kezelésére.

A bazsalikom leveleinek sárgulása nem feltétlenül jelenti azt, hogy a növényünk végleg el van veszve. Időben felismert és megfelelően kezelt problémák esetén a bazsalikom ismét egészséges és termékeny lehet. Figyeljünk oda a növényünkre, és gondoskodjunk arról, hogy megfelelő körülmények között fejlődhessen, így garantálhatjuk, hogy mindig friss és ízletes bazsalikomlevelek álljanak rendelkezésre a főzéshez.

Kapcsolódó
Termesszék velem: légyűzésre is kiváló a bazsalikom
Sokoldalú növény: a mediterrán konyha kincse, de a népgyógyászatban is használatos.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik