Életmód

Olasz kutatók bebizonyították, hogy a tészta boldoggá tesz

pixabay
pixabay

A milánói IULM  Egyetemen azt tanulmányozták, hogy miért vagyunk boldogok, amikor megeszünk egy tányérral a kedvenc tésztánkból – olvastuk a Magyar Mezőgazdaságban.

Egyébként a milánói egyetemen nemrég készült tanulmány nem az egyetlen tudományos vizsgálat, amely ezt a kérdést elemezte az évtizedek során.  Már az 1960-as évektől napjainkig kiterjedt tudományos szakirodalom foglalkozik a tészta és a boldogságérzet közötti összefüggéssel. Három tanulmányt még a tekintélyes The Lancet Public Health című folyóiratban is publikáltak.

A szénhidrátok, azaz a cukormolekulák a beleinkbe kerülnek, majd számos folyamaton keresztül endorfinná alakulnak, és az agyunkba jutnak. Így jön létre a jó közérzet

– mondta Luke Piretta, gasztroenterológus táplálkozási szakértő.

A milánói egyetem kutatásában a hazugságvizsgálóhoz hasonló neurobiológiai módszereket alkalmaztak (arckifejezés-elemzés, érzelmekkel kapcsolatos agyi aktivációk, szívritmus-ingadozás és mikroizzadás). A kísérletben negyven alany vett részt: 20 nő és 20 férfi, akik 25 és 55 év közöttiek voltak.

A vizsgálat azonosította a kóstolás érzelmi reakciójának típusát és relatív érintettségi fokát néhány kedvenc tevékenységhez képest, mint például a zenehallgatás, az olimpiai játékok, egy futballmérkőzés vagy a tenisz. A tanulmány megerősítette, hogy a tésztaevés pozitív érzelmi-kognitív állapotba hozza az emberi szervezetet, és az eredmények megegyeznek, ha nem jobbak, mint a zenehallgatás vagy sportnézés során mért eredmények.

Érdekes módon az elemzésben vizsgált négy paraméter azt is bizonyította, hogy a kedvenc tészta megkóstolásakor átélt érzelmi élmény megegyezik a boldog emlékek felidézése által kiváltott érzelmi élménnyel. Különösen azokkal, amelyek a családdal kapcsolatosak.

Kapcsolódó
Így készül az eredeti színes olasz tészta
Nincs semmi titka, egyszerűen elkészíthető.
Olvasói sztorik