Kertünk-Portánk

Ízesebb és aromásabb a megnapoztatott bazsalikom

Finom fűszernövényünk a sok fénytől még ízletesebb lesz.

Hivatalosan is megerősíthetjük, a bazsalikom nem úgy viselkedik, mint egy tini, írja a Mother Nature Network. Finomabb lesz a növény, ha 24 órán át éri a fény.

A tizenéves fiatalokkal ellentétben, akiknek naponta legalább 10 órát kell egy sötét szobában aludniuk, hogy a lehető legjobban fejlődjenek, a bazsalikomnak az a legjobb, ha mindennap 24 órányi fényt kap. Bár ez furcsa analógia, de ez volt az első dolog, ami az MNN cikkírónak beugrott, amikor elolvasta, hogy az MIT-tudósai a bazsalikomot tanulmányozták, és megállapították, hogy a legfinomabb fűszernövény olyan egyedekből származik, amelyek folyamatosan fénynek vannak kitéve.

A kísérletet végző tudósok, akik zárt konténerekben termeltek bazsalikomot, és a kísérlet minden pillanatát figyelemmel kísérték, úgy gondolták, hogy a bazsalikom jobban terem a sötétben. Meglepődtek, hogy mekkorát tévedtek.

Az ízmolekulák legnagyobb sűrűsége úgy keletkezett a növényekben, amikor azok egész nap fénynek voltak kitéve

– írják a tanulmányban.

Számítógépes mezőgazdaság alkalmazása

Ez a kísérlet más kutatásokhoz is támpontot ad, mivel a tudósok napjainkban nagyobb mértékben támaszkodnak a számítógépekre. A cyber mezőgazdaság célja az algoritmusok alkalmazása a termelékenység hatékonyságának fokozására, és az aromakultúrák feltételeinek az optimalizálására.

Fotó: pixabay.com

Az MIT (Massachusetts Institute of Technology) célja, hogy felfedezze, hogyan lehet optimalizálni a termesztési feltételeket, és nyilvánosan is megosztja a felfedezéseit, hogy segítse a termelőket az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásban. Eredményeik egyfajta „éghajlati receptekként” fognak működni terveik szerint.

Most, hogy a tudományos csapat a bazsalikom ízletesebbé tételének a receptjére már rájött, a jövőbeni kísérleteik arra irányulnak majd, hogy kitalálják, hogyan lehet  a bazsalikomot olyan vegyületek előállítására ösztökélni, amelyek hatásossá teszik a növényt a különböző betegségekkel szembeni harcban, például cukorbetegség esetén.

Fotó: pixabay.com

Bazsalikom a mindennapokban

Igen sokoldalúan használható fűszernövény, íze és illata utánozhatatlanul egyedi és finom. Levesek, főzelékek, saláták, szószok, pácok, sültek, mártások, darált húsok, halételek, kolbászáruk, de akár gyógytea készítésére is alkalmas.

Főtt ételekhez a főzés utolsó perceiben kell hozzáadni. Íze a legjobban citrommal és fokhagymával kombinálva érvényesül.

Remek salátahozzávaló mozzarellával, paradicsommal és olívaolajjal kiegészítve, picit megborsozva. 

Jótékony hatása

Gyógynövényként sokféle hatást tulajdonítanak neki. Nemcsak afrodiziákumnak tartják, de emellett javítja az étvágyat és az emésztést, szél- és vizelethajtó, nyugtat, és még a köhögést is csillapítja.

A népi gyógyászatban étvágygerjesztőnek, vizelet- és szélhajtónak, köhögéscsillapítónak használják. Főzetét külsőleg borogatásra, torokgyulladás esetén öblögetésre is alkalmazzák.

A kerti bazsalikom leveléből készült forrázatot gyomorrontás és étvágytalanság esetén is bevethetjük. Összehúzó hatása enyhíti a garatgyulladás tüneteit. Külsőleg alkalmazott alkoholos kivonata a sebgyógyulást elősegítő kenőcsök egyik alapanyaga; sebekre, sérülésekre ajánlott, gyakran más növényekkel (menta, fűszerkömény) együtt használják.

Kiemelt kép: pixabay.com

Ez a növény segít lassítani az öregedést
A szamurájok hittek erejében, és gyakran rágcsálták, de vajon tényleg ebben a növényben rejlik ,,az örök élet" titka?
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik