Életmód

Ez a növény segít lassítani az öregedést

A szamurájok hittek erejében, és gyakran rágcsálták, de vajon tényleg ebben a növényben rejlik ,,az örök élet" titka?

Hallottál már az ashitabáról, azaz holnaplevélről? Sokunknak a neve sem ismerős, pedig a legújabb osztrák kutatások szerint érdemes megjegyeznünk, írja az mnn. Talán itt az ideje, hogy ez a japán növény, melynek már neve is sokatmondó, helyet kapjon az ablakpárkányon a bazsalikom és a levendula mellett.

Gyógynövénygyűjtési kisokos: mit, mikor, hol és hogyan
Gyógynövény-kedvelőknek hasznos olvasmány.

A Grazi Egyetem kutatói szerint a holnaplevél egyik fő összetevője – a 4,4′-dimethoxychalcone, vagy DMC – segíthet lassítani az öregedést. Hihetetlen, de a kísérletek során a növényi anyag képes volt egyes férgek és muslincák élettartamát 20%-kal megnövelni.

A kutatók azt feltételezik, hogy a DMC egyfajta ,,cellás szemétgyűjtő”, és nem mást csinál, mint a a természetes folyamat mellett haladva a sérült sejteket újakra cseréli. Ez a folyamat normál esetben a szervezetünkben magától megtörténik, ám ahogy öregszünk egyre kevésbé – a sérült sejtek összegyűlnek, így lesz a test egyre betegebb.

A kísérletek során azonban a DMC elvégezte a sérült sejtek cseréjét, ezzel folytatva a test helyett a folyamatot.

Fotó: Wikimedia Commons

Tehát pontosan mi ez a növény pontosan és hogy lehet az, hogy még nem ismert világszerte?

Nos, ennek egyik fő oka az lehet, hogy az ashitaba levelei szinte ehetetlenül keserűek, bár a szamurájokat ez nem zavarta a fogyasztásában, és bizony előszeretettel ették a hosszú élet reményében.

Az ashitaba Európában nem őshonos, eredeti élőhelye Japán. Nevét onnan kapta, hogy a leszakított levél másnapra kinő. A faj az angyalgyökérfélék nemzetségébe, az ernyősvirágzatúak családjába tartozik, 60-70 centiméter magasságúra nő. A hűvös, nedves helyet kedveli.

A növénynek számos előnye bizonyított: csökkenti a vérnyomást, jó fekélyre és az anyatej minőségét is javítja.

De tényleg működik? Van hatása a sejtekre, s ezáltal az egészségesebb életre? Vagy leírja az orvostudomány a szörnyű íze miatt?

Az osztrák kutatók intenzív folyamatot dolgoztak ki a DMC izolálására, az eredmények úgy keletkeztek, hogy koncentrált dózisokat adtak az alanyoknak. Azonban a férgek és az emberek közt nagy a szakadék, volt már rá számos példa, hogy ami működött az állatokon, az nem működött az embereken. Így ha mi most elkezdünk otthon holnaplevél teát kortyolgatni, nem fogunk meggyógyulni és megfiatalodni.

A kísérletek azt mutatják, hogy a DMC hatása érvényesül az embereken is, ám jobb, ha mindenki megvárja a kutatási eredményeket

– mondta Frank MADEO vezető kutató a Medical News Todaynek .

Az emberi tesztelés azonban csak azután következik, hogy a kutatók megfigyelik, hogyan hat a DMC az egerekre és azok szívére.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons/Joi Ito

Üde, bájos és rendkívül sokoldalú gyógynövény az ibolya
Gyógynövényként és édességként egyaránt hasznosíthatjuk, és látványnak sem utolsó.
Olvasói sztorik