Kertünk-Portánk

Termesszék velem: légyűzésre is kiváló a bazsalikom

Sokoldalú növény: a mediterrán konyha kincse, de a népgyógyászatban is használatos.

Grosz Tamás nagykörűi hobbikertész a különleges és hagyományos növények nagy barátja és szakértője, aki többször beavatta már olvasóinkat ezek termesztésébe, kulisszatitkaiba. Ezúttal egy újabb, sokoldalúan felhasználható növényt mutat be a szakember.

Kapcsolódó
Ízesebb és aromásabb a megnapoztatott bazsalikom
A fény a kedvelt fűszernövénynek is jót tesz.

Bazsalikom

Jellegzetes illatú, rendkívül változatos alakú növény. Termesztése hazánkba egyszerű, bár a hideget nem szereti, könnyen elfagy.

Egyéves lágyszárú növény. Magjának optimális csirázása 18-20 fok. Az időjárás alkalmi lehűléseire lassú fejlődéssel válaszol.

Termesztése

Legjobban a vályogos, homokos talajt kedveli. Öntözővizében használjunk kálium tartalmú műtrágyát, így fokozhatjuk illóanyag termelést.

A bazsalikom cserépben is nevelhető. Szabadföldi termesztésre csak május közepe után érdemes, amikor a talajmenti fagyok már elmúltak.

Lehetőleg szélmentes helyre ültessük.

Betakarítás, tartósítás

Betakarítása július közepén, virágzás előtt ajánlott.

A hajtásokat az első elágazás fölött jó 8 centiméteresre vágjuk le. Szárítható, bár ebben az esetben jelentősen veszít illó- és zamatanyagaiból.

Eltehető még olajban, vagy ecetben is, de a legeredményesebb, ha alufóliára rétegezve lefagyasztjuk. Bármikor elővehetjük, könnyen törhetünk belőle darabokat.

Népgyógyászati felhasználása

A népgyógyászat több betegségre is használja. Ismert a szélhajtó hatása, valamint köhögéscsillapításra, étvágyjavításra is használják. Alkoholos kivonata szájvizek alkotórésze.

Konyhai felhasználása

A mediterrán konyha közkedvelt alapanyaga. Több változata van, melyeket szívesen használnak a világ szinte minden konyhájában.

Kellemes aromája miatt pizzafélék, levesek, mártások, tojásos, paradicsomos ételek ízesítésére kiváló, de üdítő- és alkoholos italok receptjeiben is használatos.

Főzéskor csak utolsó percben tegyük az ételbe, mert “elviszi” az ízét.

Olvastam, hogy légyűző hatású, ezért kipróbáltam. Egy cserép görög, kis levelű bazsalikomot az asztalra helyeztem és tényleg használt. Eltűntek a legyek

– írta ismertetőjében a szakember.

A bazsalikom termesztésének további kulisszatitkairól és felhasználási módjairól Grosz Tamás szívesen ad tájékoztatást Facebook oldalán, vagy e-mailben a ragokamuvek@gmail.com címen.

Kapcsolódó
Használjuk okosan a bazsalikomot! 12+1 jó ötletet mutatunk
Egy gyógynövény, ami többet tud, mint gondolnánk. Használjuk többször!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik