Otthon készült vasárnapi ebéd

Miért mennek olyan gyorsan tönkre a szupermarketben vásárolt fűszernövények?

Amikor a bevásárlóközpont zöldségszigeténél állunk, és egészségesen mosolyog ránk egy cserép kakukkfű vagy bazsalikom esetleg metélőhagyma, akkor nem sokat hezitálunk, és könnyed mozdulattal levesszük a polcról. Hazavisszük, leszedünk néhány levelet például a vasárnapi ebédhez, az ablakpárkányra tesszük és meglocsoljuk. Néhány nap múlva látjuk, hogy lassan elhal, anélkül, hogy tudnánk az okát. talán sokaknak ismerős helyzet.

Mi az oka az az üzletekben vásárolt fűszernövények gyors elhalásának?

Az igazság az, hogy a nagyüzemben termelt borsmenta, citromfű, koriander vagy a bazsalikom, amelyet hazaviszünk, valójában túlzsúfoltan fejlődtek, ennek eredményeként a növény két fő okból hal el:

  • Magasra nőnek, mert mindegyik szár küzd a napfényért, ami azt jelenti, hogy nem sok oldalhajtás jelenik meg, így a növények elhajlanak.
  • A másik ok, hogy a gyökerei túl szorosan vannak egymás mellett, ami azt jelenti, hogy a növényeknek harcolniuk kell a szükséges tápanyagokért.

Hogyan tudjuk megmenteni?

Ha már tudjuk, hogy a fűszernövényeinknek túl kicsi a cserép, akkor a legtöbb, amit tehetünk, hogy szétültetjük. Egy növényből máris több lehet!

Amire szükségünk lesz:

  • néhány kisméretű cserép
  • virágföld

Az átültetés menete

  • Készítsünk elő legalább három cserepet úgy, hogy félig megtöltjük földdel, majd kicsit öntözzük meg, hogy nedves legyen az új növények számára. Az anyanövényt cserepestül fordítsuk fejjel lefelé.  Óvatosan nyomjuk össze az oldalát, amíg a talaj és a gyökerek nagy része ki nem csúszik belőle.
  • Attól függően, hogy hány növényt szeretnénk, kezdjük el finoman fellazítani a talajt, és különítsük el szárakat. Lassan húzzuk meg az egyes csoportokat, amíg a gyökér-/talajcsomók el nem válnak egymástól.
  • Fontos, hogy ne a növények szárát és levelét húzzuk, hanem a gyökerénél próbáljuk végrehajtani a műveletet.   Egyes gyökerek enyhén elszakadhatnak a folyamat során, de ha óvatosak vagyunk, akkor a legtöbb sértetlen marad.
  • Fogjuk az elkülönített palántákat, és helyezzük be az új cserepekbe – ügyeljünk arra, hogy a gyökérnek elegendő helye legyen a növekedéshez.
  • Töltsük meg a növényeket körülvevő teret földdel, és finoman ütögessük le, hogy megszilárdítsuk a talajt. A szárak tövéhez adjunk még egy kis vizet, lehetőleg langyos legyen.  Figyeljünk mert, ha a tetejéről kapja, az rohadáshoz vezethet.
  • Ismételjük meg ezt a folyamatot minden növénynél. Vágjuk vissza a túl hosszú szárakat, hogy ezzel is erősítsük a fűszernövényünket.
  • Végezetül helyezzük a növényeket egy napfényes ablakba, és rendszeresen öntözzük. Úgy deríthetjük ki, hogy a növényeknek szüksége van-e vízre, hogy egy kicsit a talajba fúrjuk az ujjunkat. Ha száraz, akkor öntözzük meg.
Kapcsolódó
Így teleltethetjük át fűszernövényeinket a lakásban
Költöztessük be a melegre fűszereinket és használjuk télen is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik