Otthon készült

Biztos, hogy tudod, melyik ételhez milyen fűszer illik?

Főzés közben sokan dilemmázunk, és próbáljuk megérezni, hogy milyen ételhez milyen fűszer illik. A repertoár igen széles, megpróbálunk picit segíteni.
Korábban a témában:

A gyakorlott háziasszonyoknak is gondot okoz időnként, hogy hogyan lehetne változatosabbá tenni a napi menüt, pontosabban egy-egy fogást. A titok nyitja a fűszerezés. Az ízesítők használatának fortélyait Bogex segítségével tesszük közzé.

Levesek

  • Bab: fokhagyma, kakkukfű
  • Borsó: kakkukfű, rozmaring, tárkony
  • Erőleves:  feketebors, fokhagyma, gyömbér, pasztinák, petrezselyem, pirospaprika, sáfrány, szerecsendió
  • Gomba: borsikafű, fokhagyma, majoranna, rozmaring, tárkony
  • Gulyásleves: babérlevél, feketebors, fokhagyma, köménymag, pirospaprika
  • Gyümölcs: citrom, fahéj, narancs, rebarbara, szegfűszeg, vanília
  • Halászlé: babérlevél, citrom, feketebors, fokhagyma, kakukkfű, petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, sáfrány, szegfűszeg
  • Krumpli: majoranna, rozmaring, szerecsendió
  • Paradicsom: fokhagyma, kakkukfű, majoranna, rozmaring
  • Újházi tyúkhúsleves: feketebors, fokhagyma, gyömbér, pirospaprika, sáfrány, szerecsendió
  • Zöldség levesek: bazsalikom, borsikafű, kakukkfű, lestyán, majoránna, petrezselyem, szerecsendió, tárkony
Fotó: commonsmedia.com

Húsok

  • Bárány, ürü: borsikafű, curry, chili, feketebors, fokhagyma, kapor, köménymag, majoranna, petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, szegfűbors, tárkony, zsálya
  • Hal: babérlevél, bazsalikom, bors, borsikafű, citromfű, fekete üröm, kapor, kakukkfű, lestyán, rozmaring, tárkony, turbolya, zsálya
  • Sült halak: fokhagyma, kakukkfű, kapor, petrezselyem, rozmaring
  • Marhahúsok: babérlevél, boróka, bors, cayenne bors, Curry és Chili fűszerkeverék, fokhagyma, kakkukfű, kapor, köménymag, lestyán, majoranna, petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, szurokfű, zöldbors, zsázsa
  • Sertéssültek: babérlevél, cayenne bors, Curry fűszerkeverék, édeskömény, feketebors, fokhagyma, kakukkfű, köménymag, lestyán, majoranna, petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, tárkony, zsálya
  • Szárnyasok: bazsalikom, borsikafű, curry, feketebors, fokhagyma, kakkukfű, kapor, koriander, köménymag, majoranna, menta, pirospaprika, rozmaring, tárkony, zsálya
  • Vadételek: kakukkfű, koriander, rozmaring, szegfűszeg, szerecsendió, tárkony, zsálya

Főzelékek

  • Bab: babérlevél, bazsalikom, borsikafű, gyömbér, fokhagyma, kapor, majoranna, petrezselyemgyökér, pirospaprika, tárkony
  • Borsó: tárkony
  • Burgonya: babérlevél, bors, gyömbér, majoránna, pirospaprika, tárkony
  • Édes káposzta:  bors, borsikafű, kakukkfű, köménymag, pirospaprika
  • Kelkáposzta:  bors, fokhagyma, köménymag, majoránna, pirospaprika
  • Savanyú káposzta: bazsalikom, kapor, pirospaprika
  • Lencse:  babérlevél, borsikafű, citrom, fokhagyma, pirospaprika
  • Tök: gyömbér, kapor, pirospaprika
Fotó: mindmegette.hu

Saláták

  • Burgonya:  feketebors, petrezselyemzöld, tárkony, zeller, vöröshagyma
  • Cékla:  borsikafű, citromfű,kapribogyó, köménymag, torma
  • Gyümölcs: citrom, fahéj, narancshéj, rebarbara, szegfűszeg, vanília
  • Kukorica: fehérbors, petrezselyemzöld, vöröshagyma
  • Paradicsom: bazsalikom, rozmaring, vöröshagyma
  • Zöldbab: borsfű, citromfű, tárkony
Fotó: gettyimages.com

Egyéb

  • Tojásételek: bazsalikom, cayenne bors, kapor, kapribogyó, majoránna, metélőhagyma,  zsázsa
  • Káposztaételek: bazsalikom, babér, kömény, szemes bors
  • Uborkafélék: bazsalikom, fehér bors, fokhagyma, kapor, kakukkfű, tárkony
  • Rizsételek: currykeverék, gyömbér, sáfrány
  • Főzelékfélék: fokhagyma, gyömbér, kapor, kömény, majoránna, metélőhagyma, tárkony
  • Pizzák: bazsalikom, fokhagyma, kakukkfű, majoranna, oregánó, paprika
  • Saláták: bazsalikom, kapor, koriander, metélőhagyma, paprika, tárkony, zsázsa

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.