Otthon készült

Készíts saját fűszerkockát, szeretni fogja az egész család

A befőzés és savanyítás időszakában sokszor mostohaszerepet kapnak a fűszerek. Márpedig egy kis odafigyeléssel ezeket ízeket is elmenthetjük télire. 

A fűszerek tartósításának egyik legpraktikusabb módja a “fűszerkocka”.

1. Válasszuk ki a friss fűszernövényeket, ideális esetben a kertünkből, ha nincs, akkor a piacon vásároljuk meg kedvenceinket.

2. Ízlés és szokás szerint aprítsuk fel. Egyes növényeket (zeller, petrezselyem) csokorban is fagyaszthatjuk, de felhasználásukat tekintve szerencsésebb ha aprítva mélyhűtjük.

3. Egy jégkocka-tartó 2/3 részéig adagoljuk az aprított fűszereket.

4. Öntsük le extra szűz olívaolajjal vagy olvasztott, sótlan vajjal a növényeket.

5. Borítsuk le egy fóliával és néhány órára tegyük mélyhűtőbe.

6. Vegyük ki a fagyasztott kockákat és tároljuk kis zacskókban.

7. Ne felejtsük felcímkézni. Mindegyik “csomagra” írjuk fel a fűszernövény nevét.

A gyakorlott háziasszonyok fűszerkombinációkat is lefagyaszthatnak, ehhez viszont jó tudni, hogy melyik fűszer mivel harmonizál.

Ma már tudjuk, hogy a fűszerek egyben gyógynövények is, tehát ételeink fűszerezésével segítünk egészségünket is karban tartani.

Néhány fűszer-gyógynövény jótékony hatásai

Petrezselyem

A petrezselyemzöld annak köszönheti tápértékét, hogy igen sok benne a klorofill, többféle vitamint tartalmaz, különösen sok A- és C-vitamint, és gazdag kalciumban, magnéziumban, foszforban, káliumban, nátriumban, kénben. Tápértékén túl a petrezselyemlé remek vértisztító és általánosan tisztító hatású. A vitaminok, az ásványi anyagok és a klorofill együttes hatásának köszönhetően különösen hatásosan tisztítja a veséket, a májat és a húgyutakat.

Kakukkfű

A kakukkfű  erőteljesen baktériumölő, fertőtlenítő, emellett szélhajtó, görcsoldó hatásúak. A keserű- és cseranyagok élénkítőleg hatnak az emésztésre, fokozzák az emésztőnedvek termelődését.

Zellerszár

A zellerszár fogyasztása jót tesz a gyomornak, a lépnek és a hasnyálmirigynek, javítja az emésztést, tisztítja a bélrendszert és a vért, valamint izzasztó, méregtelenítő hatást gyakorol a szervezetre. Segíti a vizeletürítést, és vízhajtó hatással rendelkezik, emellett hűti a máj és a gyomor belső melegét, mely rendszerint fejfájásban, nem utolsósorban pedig mértéktelen étvágyban nyilvánul meg.

Rozmaring

Serkenti az emésztőnedvek- és savak áramlását, ezáltal az emésztést és a májműködést, így támogatja a méregtelenítést. Kiváló minden májprobléma kezelésére, epekőre, sárgaságra, méregtelenítő hatásának köszönhetően ízületi gyulladásokra, köszvényre és bőrproblémákra.

Bazsalikom

Immunrendszer erősítése, gyomor- és bélhurut-csillapító, köhögéscsillapító és idegerősítő, torokgyulladás-csökkentő. Teája köhögés csillapítására, étvágyjavításra és tejszaporításra is bevethető.

Hasznos lehet az is, ha tudjuk, hogy melyik az 5 magas antioxidáns tartalmú fűszer.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik