Otthon készült

Fedezzük fel újra a mozsarat – Konyhánk kedvenc eszköze lehet

A nagyinak az egyik fegyvere volt főzéskor.
Korábban a témában:

A mozsarat sok ezer éve használja az emberiség magvak őrlésére, hántolására, fűszerkeverékek készítésére, növények pépesítésére, újabban gyógyszerek, pakolások készítésére.

Lakásdísz vagy konyhai eszköz?

Ma már a legtöbb háziasszonynak a mozsár inkább lakásdísz, mintsem egy rendszeresen használt konyhai eszköz. Pedig – legyen az bármilyen is – a mozsarat mostanság is sokféleképpen használhatjuk, nem kell tanfolyamot végezni ahhoz, hogy hatékonyan és könnyedén kihasználjuk a mozsár nyújtotta előnyöket.

mozsar3

Mit tud a mozsár?

Törhetünk benne fűszernövényeket – melyeknek törés közben nem roncsoljuk a sejtfalát, így nem lesznek kesernyések a zúzástól –, apróra zúzhatjuk a dióféléket: diót, mandulát, mogyorót és pisztáciát. Kerülhet a mozsárba mák, fokhagyma, vagy épp cukor is, a fűszernövényekből és egyéb hozzávalókból pedig közvetlenül a mozsárban készíthetünk szószokat, krémeket, pácokat.

Nagymamáink régi rézmozsaraitól aligha találunk lelkünkhöz közelebb állót, de az üzletekben ma már több méret és anyag közül válogathatunk.

A mozsarak szakértői szerint masszív, tömör és nehéz anyagból készült mozsár a legmegfelelőbb, mely lehet kő, gránit vagy márvány, a fából készültet ellenben nem ajánlják. Szóba jöhet még sokak kedvence, a zúzást megkönnyítő, recésfalú japán mozsár (suribachi). Érdekes, hogy a fémből készült mozsarakról az a többségi vélemény, hogy azért nem előnyös, mert nem keverhető benne savas alapanyagdolog (citromlé, balzsamecet), de ugyanakkor nagyszerűen alkalmas borstörésre, sótörőnek, vagy akár száraz zsemlét is zúzhatunk benne.

mozsar4

Használata

A mozsarak többségében az aprítandókat ütögetni kell a mozsár falához, de vannak mozsarak, amikben csak finoman dörzsölni szabad az alapanyagokat. A fém- vagy kőmozsár, ahol a zúzáshoz ütögetni kell a mozsártörőt, kissé zajos, ezért érdemes a használatakor egy konyharuhát, törölközőt vagy valamilyen textíliát a mozsár alá tenni hangtompítónak.

mozsar2

Ha többféle alapanyagot szeretnénk feldolgozni a mozsárban, akkor a keményebb, nehezebben zúzható hozzávalókat vegyük előre. Utána keverjük hozzájuk a puhább alapanyagokat, majd a folyékony hozzávalókat (olaj, ecet) hagyjuk a legvégére.

Kedvcsinálónak egy klasszikus mozsaras dal feldolgozását is megtaláltuk. Ezzel is jó mozsarazást kívánunk!

 

Ilyen színes hajókat csak a máltai kikötőkben lehet látni

Luzzukat ringat Marsaxlokkban a tenger - ez a tökéletes regény-nyitómondatnak is beillő néhány szó valójában a máltai valóság egy csodaszép szelete. Ozirisz szeme, különleges hajóroncsok és színes vízi taxik engednek betekintést Málta kultúrájának egy olyan részébe, amiről méltatlanul kevés szó esik.

Csodás tengerparti élmények, újra! (x)

Málta egyik büszkesége, hogy természetes fürdővizeinek köszönhetően az EU a vízminőség szempontjából értékelt országok három legjobbja közé sorolta.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.