Otthon készült

Fedezzük fel újra a mozsarat – Konyhánk kedvenc eszköze lehet

A nagyinak az egyik fegyvere volt főzéskor.

A mozsarat sok ezer éve használja az emberiség magvak őrlésére, hántolására, fűszerkeverékek készítésére, növények pépesítésére, újabban gyógyszerek, pakolások készítésére.

Lakásdísz vagy konyhai eszköz?

Ma már a legtöbb háziasszonynak a mozsár inkább lakásdísz, mintsem egy rendszeresen használt konyhai eszköz. Pedig – legyen az bármilyen is – a mozsarat mostanság is sokféleképpen használhatjuk, nem kell tanfolyamot végezni ahhoz, hogy hatékonyan és könnyedén kihasználjuk a mozsár nyújtotta előnyöket.

mozsar3

Mit tud a mozsár?

Törhetünk benne fűszernövényeket – melyeknek törés közben nem roncsoljuk a sejtfalát, így nem lesznek kesernyések a zúzástól –, apróra zúzhatjuk a dióféléket: diót, mandulát, mogyorót és pisztáciát. Kerülhet a mozsárba mák, fokhagyma, vagy épp cukor is, a fűszernövényekből és egyéb hozzávalókból pedig közvetlenül a mozsárban készíthetünk szószokat, krémeket, pácokat.

Nagymamáink régi rézmozsaraitól aligha találunk lelkünkhöz közelebb állót, de az üzletekben ma már több méret és anyag közül válogathatunk.

A mozsarak szakértői szerint masszív, tömör és nehéz anyagból készült mozsár a legmegfelelőbb, mely lehet kő, gránit vagy márvány, a fából készültet ellenben nem ajánlják. Szóba jöhet még sokak kedvence, a zúzást megkönnyítő, recésfalú japán mozsár (suribachi). Érdekes, hogy a fémből készült mozsarakról az a többségi vélemény, hogy azért nem előnyös, mert nem keverhető benne savas alapanyagdolog (citromlé, balzsamecet), de ugyanakkor nagyszerűen alkalmas borstörésre, sótörőnek, vagy akár száraz zsemlét is zúzhatunk benne.

mozsar4

Használata

A mozsarak többségében az aprítandókat ütögetni kell a mozsár falához, de vannak mozsarak, amikben csak finoman dörzsölni szabad az alapanyagokat. A fém- vagy kőmozsár, ahol a zúzáshoz ütögetni kell a mozsártörőt, kissé zajos, ezért érdemes a használatakor egy konyharuhát, törölközőt vagy valamilyen textíliát a mozsár alá tenni hangtompítónak.

mozsar2

Ha többféle alapanyagot szeretnénk feldolgozni a mozsárban, akkor a keményebb, nehezebben zúzható hozzávalókat vegyük előre. Utána keverjük hozzájuk a puhább alapanyagokat, majd a folyékony hozzávalókat (olaj, ecet) hagyjuk a legvégére.

Kedvcsinálónak egy klasszikus mozsaras dal feldolgozását is megtaláltuk. Ezzel is jó mozsarazást kívánunk!

 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik