Életmód

Köhögéscsillapító gyógynövények a természet patikájából

Kiváló teákat és szirupokat készíthetünk belőlük.

Az őszi, megfázásos időszakban sokszor hallani innen-onnan felhangzó, zavaróan ismétlődő köhögést. Ilyenkor ugyanis gyakrabban kerül a légutakba szennyeződés, irritáló anyag valamilyen vírus vagy allergia miatt, s ezek ellen a szervezet védekezik – köhögéssel.

Roppant bosszantó tud lenni, főleg, ha sokáig és kínzóan elhúzódik, ezért igyekszünk minél hamarabb valamilyen köhögéscsillapítóval megszüntetni a tünetet, feloldani a nyákot. Sokan ilyenkor a patikában keresnek alkalmas szert, pedig számtalan hatékony köhögéscsillapító gyógynövény létezik a természetben, amelyekből kiváló teákat, szirupokat készíthetünk.

Legkedveltebb gyógynövényünk a kamilla
Már az ókorban is használták.

Legkönnyebben úgy készíthetünk köhögéscsillapítót, ha teát főzünk. Azonban aki ezt annyira nem szereti, készíthet saját magának szirupot is. Ehhez tulajdonképpen nem kell más, csak a kiválasztott gyógynövényből készült teát hagyni kell kihűlni, és ezt a kihűlt teát kell hozzákeverni mézhez. Ilyenkor csupán arra kell figyelni, hogy a keverék elég ,,vastag” legyen a torok bevonására. Tehát nem szabad a mézet felhígítani túlságosan.

méz egyébként önmagában is remek a köhögésre, hiszen textúrája kiválóan alkalmas a torok bevonására, ezáltal minimalizálja az irritációt, így csökkenti a köhögést. Az olykor keserű gyógyteákat pedig fogyaszthatóvá teszi, ha mézzel keverjük őket, ezért jó ötlet a mézes-gyógyteás szirup elkészítése.

Miből érdemes gyógyteát főzni köhögés ellen?

Mezei kakukkfű

Fotó: Pixabay.com

Timoltartalmának köszönhetően kiváló fertőtlenítő gyógytea készíthető a kakukkfűből, ami köhögés ellen is bevethető. Jó hatással van a káros baktériumok ellen, nyákoldó, köptető hatású, növeli az étvágyat, gyógyítja a hörgőfertőzéseket és a gégegyulladás ellen is hasznos.

A morzsolt kakukkfűből a teához egy evőkanálnyi kell, amit 2,5 dl vízzel forrázzunk le. Napi 3 csésze az ajánlott mennyiség belőle naponta.

Borsmenta

Fotó: Pixabay.com

Fűszerként is és gyógynövényként is ismert és használt a borsmenta, kiválóan alkalmas a köhögés, megfázás,  torokgyulladás és a légúti fertőzések kezelésére. A megnyugtatóan mentolos ízű olyan finom, hogy még a kisgyerekek is szívesen elfogyasztják.

A borsmenta a gyomorpanaszok ellen is felhasználható – de fogyasztása ajánlott influenza idején is mindenkinek. Légúti megbetegedéseknél gargalizálni és inhalálni is lehet vele.

Izsóp

Fotó: Pixabay.com

Már az ókorban is használták gyógyításra, légzőszervi megbetegedések és emésztési zavarok kezelésénél. Az izsóp rendkívül hatásos vírusok, baktériumok és gombák ellen. Erősen nyákoldó hatású, így kiváló köptető, valamint hatékony segítséget nyújt az influenza, megfázásos betegségek tüneteinek csökkentésében is. Enyhíti a torokfájást, hörgőgyulladást, a köhögést és a hurutot. Asztma ellen is bevethető.

Orvosi pemetefű

Fotó: Wikimedia Commons/Isidre blanc

Utak mentén, legelőkön megtalálható, keserű ízű évelő növény az orvosi pemetefű, melynek virágos hajtása használható orvosi célokra. Kiváló köhögéscsillapító, légúti gyulladások kezelésében remekül alkalmazható, köptető, gyulladáscsökkentő hatású gyógynövény, amely serkenti a hörgőkben lévő váladék elfolyósítását. Enyhíti a légcsőhurut tüneteit.

Mézzel remekül ízesíthető a megszokott módon elkészíthető tea, de kiváló a pemetefűből készült jellegzetes ízű cukorka is.

Hársfavirág

Fotó: Pixabay.com

Az egyik leghatásosabb gyógynövény a köhögés, a meghűléses betegségek kezelésére a hársfavirág. Talán nincs is olyan, akinek az anyukája, nagymamája ne készített volna már belőle betegségekkel teli, megfázásos időszakban teát, vagy ne adott volna hársfavirág cukorkát szopogatni. Torokfájásra, láz csillapítására kiválóan alkalmas, oldja a nyákot, a hurutot és az immunrendszert is erősíti.

Ajánlott adagja minimum egy csésze tea naponta.

Lándzsás útifű

Fotó: Pixabay.com

Szirupját mindenki ismeri, az egész világon elterjedt, ismert gyógynövény. Nyákoldásra és köhögésre kiváló, de köztudottan jó baktériumölő és gyulladáscsökkentő.

Teához egy nagy kanálnyi szárított levelet fél liter vízzel forrázzunk le.

Szurokfű

Fotó. Wikimedia Commons/ Ivar Leidus

Az ókori Egyiptomban is ismerték gyógyhatásait, már akkor köhögéscsillapításra használták. Sajátos íze van, mely a majorannára és a kakukkfűre hasonlít. Száraz gyepek, hegyoldalak és erdőszélek fűszer- és gyógynövénye. A szurokfüvet sokan a természet antibiotikumának tartják. Többek közt gyulladáscsökkentő timolt tartalmaz, ami a baktériumok szaporodását gátolja. Kiváló köhögéscsillapító, de használhatjuk hörgőgyulladás gyógyítására, köptetésre, görcsoldásra.

Egy kanál szurokfüvet nagyjából 2,5 dl vízzel forrázzunk le a teához. Torokgyulladásnál forrón ne fogyasszuk.

Kiemelt kép: Pixabay.com

Ez az 5 legjobb gyógynövény alvászavar ellen a bükki füvesember szerint
Gyuri bácsi elsősorban a nyugtató hatású gyógynövényeket ajánlja.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik